WYNIKI WYSZUKIWANIA
Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene
Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów. Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym
Wiele osób zastanawia się, jak to jest możliwe, że Francuzi chętnie sięgający po maślane pieczywo, bagietki, sery, wina i ogólnie tłuste potrawy i wciąż są najszczuplejszym narodem Europy. Tymczasem, wiele osób wyjeżdżając do Stanów Zjednoczonych tyj
Większość z nas sięga po nią codziennie, czasem nawet kilka razy w ciągu dnia. Towarzyszy nam między posiłkami dla odświeżenia jamy ustnej, w końcu w reklamach przedstawia się ją jako zdrową alternatywę dla pasty do zębów. Guma do żucia, bo o niej mo
Erytrytol zwany również erytrolem nie jest cukrem, ale świetnie i co najważniejsze zdrowo go zastępuje - jest jednym z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku. Już sam fakt, że jego indeks glikemiczny wynosi 0 i praktycznie nie dostarcza żadnych
Diabetycy i osoby zdrowo odżywiające się zastępują cukier naturalnymi słodzikami, które są zdrowsze od sztucznych substytutów cukru. Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej kilka podstawowych słodzików naturalnych. Konsumenci najchętniej sięgają
O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa
Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale
Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw
Dieta dziecka jest niezwykle ważne dla jego rozwoju - nie tylko fizycznego. Jeśli maluch już "na starcie" zacznie nadmiernie przybierać na wadze, to najprawdopodobniej będzie borykać się z tym problemem przez wiele lat. Poza tym, nadmiar kilogramów u
Wszyscy kochamy słodkości. Niestety ich nadmierne spożycie przyczynia się do przybierania na wadze, czego, szczególnie dzisiaj, wszyscy próbują uniknąć. Jak pogodzić chęć na coś słodkiego z troską o zgrabną figurą i dobre zdrowie? Z pomocą, jak się z
Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy
Słodki smak nie musi oznaczać rezygnacji ze zdrowia i smukłej sylwetki, jeśli stosuje się stewię. Roślina kryjąca słodycz w liściach jest od lat używana jako naturalny słodzik. Stewia jest w pełni naturalna, a co najważniejsze, nie zawiera kalorii. O
W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu "nieszczęść". Przede wszystkim został głównym odpowiedzialnym za epidemię otyłości i cukr
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz