Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych 
Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych
04.11.2019

Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz



Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania 
Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania
13.08.2017

Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza



Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców 
Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców
21.12.2014

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zdrowy jadłospis całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne składniki pokarmowe. Dzieci i mło



Chipsy a zdrowie 
Chipsy a zdrowie
28.03.2014

Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci. Pomimo kontrowersji, jakie budzi kwestia konsekwencji płynących z ich jedzenia, wciąż sprzedaje się je w większości szkolnych sklepików. Dorośli również lubią pochrupać sobie coś podczas wieczo



Co i kiedy jeść przed i po treningu 
Co i kiedy jeść przed i po treningu
21.03.2014

Pora spożycia posiłku, jego wartość odżywcza i wielkość mają wpływ na wydolność podczas ćwiczeń. Ostatni pokarm należy spożyć około 2-4 godziny przed treningiem, aby żołądek mógł strawić pokarm. Wydolność organizmu podczas ćwiczeń o intensywnej lub u



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,



Tłuszcze 
Tłuszcze
05.12.2008

Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalic