WYNIKI WYSZUKIWANIA

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w

Zdrowym sposobem na walkę z zaparciami jest włączenie do diety owoców pobudzających trawienie. Warto postawić na cytrusy, owoce suszone i te z drobnymi pestkami. Dobrym wyborem będą też niektóre owoce egzotyczne. Substancje w nich obecne pomagają w o

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó

Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz

Dyspepsja to termin pochodzący z języka greckiego (dys - zły, peptein - trawienie) i oznacza niestrawność, czyli występowanie w okolicach nadbrzusza przewlekłego i nawracającego przez przynajmniej 4 tygodnie bólu. Dyspepsja nie jest pojedynczym zdarz

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość posiłków w dziennym jadłospisie wynosi bowiem ok. 4-5 posiłków. Dostosowanie swojego jadłospisu do takich wymagań jest jednak nieco utrudnione.

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr

Żołądek to ważny narząd układu pokarmowego, jest to worek mięśniowy, który ma około 15-30 cm długości i około 12-14 cm szerokości. Pojemność maksymalna żołądku zdrowej osoby to około 2 litry płynu - do rozciągania jego ścian dochodzi wtedy, gdy zbytn

O metabolizmie często mówi się w kontekście sylwetki danej osoby. Każdy z nas nieraz słyszał, że znajomy jest chudy, ponieważ "ma dobry metabolizm". W rzeczywistości to nie do końca tak działa - wszyscy mamy wpływ na to, jak działa nasz organizm. Prz

Prawidłowe rozdrabnianie pokarmu jest niezwykle istotne dla prawidłowego trawienia. Połykanie zbyt dużych kęsów bez starannego pogryzienia obciąża żołądek i ogólnie układ pokarmowy. Zgodnie z zaleceniem trzeba każdy kęs powinno przeżuwać około (aż!)

Zaburzenia wchłaniania określane także jako zespół złego wchłaniania są stanem, w którym organizm nie potrafi przyswoić odżywczych substancji dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Mimo stosowania zbilansowanej diety, pojawiają się objawy niedoboru. Mo

Przeglądając fora internetowe poświęcone tematyce odchudzania można natrafić na wiele wypowiedzi dotyczących problemu braku spadku wagi mimo pozostawania na diecie. Problem wydaje się być dość powszechny. Czasami mimo zastoju wagi zmniejsza się obwód

Tempo spożywania posiłków oraz warunki, w jakich pokarm jest spożywany mają duży wpływ na proces odchudzania. Niestety dość powszechna jest tendencja do jedzenia w biegu, spożywania fast foodów oraz omijania najważniejszego posiłku dnia - śniadania.

Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj

Procesy trawienne, a więc trawienie odbywają się w przewodzie pokarmowym, który ma postać rurki o długości kilku metrów. Rozpoczyna się w ustach, a kończy odbytem. Przewód pokarmowy składa się z ośmiu głównych części przewodu pokarmowego, a mianowic

Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm. Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enz

Sposób, w jaki spożywamy posiłek, jest dla naszego organizmu, tak samo istotny, jak to, co zjadamy. Większość z nas uwielbia jeść. Nie istnielibyśmy przecież bez jedzenia, gdyż jak nakazuje słynny cytat "jemy, po to, żeby żyć". Ważny jest zatem posił

To, jak się czujemy danego dnia uwarunkowane jest przez wiele czynników. Brak dobrego samopoczucia, jedni wiążą ze spadkiem ciśnienia lub ze zmianą pogody, inni z własnymi problemami, z którymi muszą borykać się na co dzień. Istnieje jednak kilka bar

Wzdęcia brzucha, które są częstymi dolegliwościami jamy brzusznej powstają gdy gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie chcą się dalej przesuwać przez układ pokarmowy. Powodują one nieprzyjemne uczucie pełności i rozpierania jamy brzusznej przy jed

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,