Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie 
Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie
11.02.2021

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó



Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego? 
Jak zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego?
10.04.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do najczęściej występującego typu cukrzycy w skali globalnej. Do głównych przyczyn cukrzycy typu drugiego należą upośledzenie wydzielania insuliny oraz insulinooporność. Do zaburzonego wydzielania hormonu trzustki mogą p



Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka? 
Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka?
15.08.2018

Kiedy trzustka nie pracuje prawidłowo, dieta powinna mieć zdecydowanie lekkostrawny charakter. Jadłospis nie powinien polegać na głodówce - zalecane jest spożywanie pięciu niewielkich posiłków w ciągu dnia. Podstawowymi założeniami diety trzustkowej



Boli trzustka? Zmień dietę! 
Boli trzustka? Zmień dietę!
04.12.2016

Trzustka - to narząd gruczołowy położony w górnej części jamy brzusznej, który bierze udział w procesie trawienia poprzez wydzielanie enzymów, które w jelicie cienkim trawią białka, węglowodany i tłuszcze oraz wytwarza hormony regulujące poziom gluko



Cukrzyca typu 1 i 2 - różnice. Inne rodzaje cukrzycy 
Cukrzyca typu 1 i 2 - różnice. Inne rodzaje cukrzycy
08.02.2015

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która polega na tym, że wydzielanie insuliny jest zbyt niskie, a poziom glukozy (cukru) we krwi jest podwyższony. Przyczyna tego tkwi w zbyt słabej reakcji tkanek organizmu na insulinę. Inną przyczyną jest nieprawi



Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności? 
Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności?
16.10.2014

Procesy trawienne, a więc trawienie odbywają się w przewodzie pokarmowym, który ma postać rurki o długości kilku metrów. Rozpoczyna się w ustach, a kończy odbytem. Przewód pokarmowy składa się z ośmiu głównych części przewodu pokarmowego, a mianowic



Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach? 
Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach?
04.10.2014

Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej. Nawet jeżeli organizm zmagazynował wysta



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,



Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych 
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych
14.12.2008

Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną ilość kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5 razy dziennie, o umia