WYNIKI WYSZUKIWANIA

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó

Gimnastyka pozytywnie wpływa na różne elementy związane ze sprawnością człowieka. Zdolności motoryczne to pewne osobnicze cechy uwarunkowane przez organizm. Dotyczą procesów energetycznych, regulacji i sterowania ruchem. Określenie jest ściśle powiąz

W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi

Niestrawność kojarzy Ci się tylko ze świętami? Jeżeli tak, to nie masz się o co martwić. Problem pojawia się wtedy, gdy niestrawność stanie się powszechnością. Niestrawność (dyspepsja) jest dolegliwością oznaczającą uczucie senności i ciężkości po po

Wątroba (z greckiego hepar) jest jednym z najważniejszych organów ludzkiego ciała, a zarazem największym z gruczołów. Wątroba znajduje się pod przeponą w prawym podżebrzu. Składa się ona z czterech płatów, w tym z płatu prawego, lewego, ogoniastego i

Dieta FODMAP jest przeznaczona dla wszystkich tych, którzy borykają się z tzw. zespołem jelita drażliwego (IBS) i towarzyszącym mu: wzdęciami, gazami, biegunkami czy bólami brzucha. Dieta została stworzona przez australijskich naukowców z Monash Univ

Układ pokarmowy, inaczej układ trawienny, składa się z narządów, których zadaniem jest: pobieranie pokarmu, trawienie pokarmu, wchłanianie składników pokarmowych i usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych. Owe narządy, w ludzkim układzie pokarmowy

O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,