WYNIKI WYSZUKIWANIA

Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na dodaniu do żywności małych dawek związków chemicznych, które niszczą i hamują roz

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu

Wędzenie jest metodą konserwowania żywności o długiej tradycji. Produkty wędzone uzyskują specyficzny smak, zapach i barwę powierzchni. Za pomocą dymu wędzi się takie produkty jak: mięso (np. kiełbasy czy boczek), sery oraz ryby. Te ostatnie mają wie

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną