Dzisiaj jest: Czwartek, 21.10.2021 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie 
Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie
19.02.2021

Hibiskus to roślina o charakterystycznych, pięknych kwiatach. W wielu państwach uprawia się ją zwłaszcza w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się także do robienia naparu. Roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmniejsza ciśnienie kr



Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić? 
Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić?
30.01.2021

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc



Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze 
Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze
27.01.2021

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy. Najbogatszym źródłem tego związku jest jednak zewnętrzna warstwa białej kory dwóch



Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
29.11.2020

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł



Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie
05.11.2020

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła



Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie
11.10.2020

Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.



Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
10.10.2020

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat



Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.09.2020

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu



Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.07.2020

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz



Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.04.2020

Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i



Olejek różany - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek różany - właściwości zdrowotne i zastosowanie
01.04.2020

Olejek różany to olejek eteryczny wytwarzany z kwiatów róży, w największej mierze z róży damasceńskiej (Rosa damascena). Gatunek ten uprawiany jest w krajach basenu Morza śródziemnego już od czasów starożytnego Rzymu. Otrzymywany z kwiatów róży oleje



Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze 
Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze
23.03.2020

Piperyna jest jednym ze składników czarnego pieprzu, występującym we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna w głównej mierze odpowiada za jego ostro-gorzki smak. Piperyna z uwagi na jej prozdrowotne właściwości posiada zastosowanie w leczeniu



Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.03.2020

Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura



Olejek z drzewa herbacianego - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek z drzewa herbacianego - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.03.2020

Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści drzew rosnących na terenie Australii i Nowej Zelandii. Drzewo herbaciane ma ok. 7 metrów wysokości oraz charakterystyczną, białą korę. Rośnie najczęściej wzdłuż strumieni, rzek oraz na bagnistych



Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.01.2020

Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz



Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2019

Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.



Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie
24.10.2019

Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.



Lipa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Lipa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.10.2019

Lipa (Lipa tilia) to rodzaj drzew z rodziny lipowatych, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki - lipa drobnolistna (T. cordata Mill.) oraz lipa szerokolistna (T. platyphyllos Scop.). Lipa jest długowiecznym drzewem liściastym, które ze względ



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |