Dzisiaj jest: Sobota, 19.09.2020 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.07.2020

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz



Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.04.2020

Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i



Olejek różany - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek różany - właściwości zdrowotne i zastosowanie
01.04.2020

Olejek różany to olejek eteryczny wytwarzany z kwiatów róży, w największej mierze z róży damasceńskiej (Rosa damascena). Gatunek ten uprawiany jest w krajach basenu Morza śródziemnego już od czasów starożytnego Rzymu. Otrzymywany z kwiatów róży oleje



Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze 
Piperyna i jej właściwości zdrowotne i lecznicze
23.03.2020

Piperyna jest jednym ze składników czarnego pieprzu, występującym we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna w głównej mierze odpowiada za jego ostro-gorzki smak. Piperyna z uwagi na jej prozdrowotne właściwości posiada zastosowanie w leczeniu



Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.03.2020

Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura



Olejek z drzewa herbacianego - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek z drzewa herbacianego - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.03.2020

Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści drzew rosnących na terenie Australii i Nowej Zelandii. Drzewo herbaciane ma ok. 7 metrów wysokości oraz charakterystyczną, białą korę. Rośnie najczęściej wzdłuż strumieni, rzek oraz na bagnistych



Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.01.2020

Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz



Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2019

Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.



Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie
24.10.2019

Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.



Lipa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Lipa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
02.10.2019

Lipa (Lipa tilia) to rodzaj drzew z rodziny lipowatych, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki - lipa drobnolistna (T. cordata Mill.) oraz lipa szerokolistna (T. platyphyllos Scop.). Lipa jest długowiecznym drzewem liściastym, które ze względ



Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy 
Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy
13.09.2019

Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo



Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? 
Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?
31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w



Rumianek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Rumianek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.08.2019

Rumianek lekarski (Chamomilla recutita) to jeden z najpopularniejszych oraz najczęściej stosowanych gatunków ziół na świecie. Jego nazwa pochodzi od greckich słów chamos (ziemne) i melos (jabłko). Jest rośliną jednoroczną o cienkiej łodydze zakończon



Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
19.07.2019

Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej powierzchni i grubości papieru znajdują się drobne, trójkątne nasiona w czarnym kolorze



Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
07.07.2019

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na polach oraz zasiedla tereny wysoko zmienione przez działalność człowieka. Pokrz



Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pitaja (smoczy owoc) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.06.2019

Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smo



Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.05.2019

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w



Kmin rzymski (kumin) - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kmin rzymski (kumin) - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
07.03.2019

Kmin rzymski (kumin) trafił do Europy z Egiptu jako przyprawa o wyjątkowych właściwościach aromatycznych i leczniczych. Kumin jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, hinduskiej i meksykańskiej. Kumin charakteryzuje się pikantnym



Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
17.12.2018

Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |