WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kocanka piaskowa to znany od setek lat naturalny środek leczniczy, który nawet w obecnych czasach pełni ważną funkcję w medycynie tradycyjnej. Roślina ma niezwykłe właściwości farmakologiczne i jest skutecznym remedium na wiele chorób. Poprawia pracę

Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są

Durian to owoc egzotyczny znany na całym świecie, jednak w Polsce go nie kupimy. Najczęściej spożywa się go w Indonezji i Południowo-Wschodniej Azji, skąd się wywodzi. Znany jest z tego, że wydziela intensywny i odrażający zapach. Jakie właściwości

Jeżówka purpurowa to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano i doceniano już w starożytności. Na chwilę obecną często wykorzystuje się ją w profilaktyce lub leczeniu schorzeń wirusowych, takich jak ból gardła, grypa czy przeziębienie. J

Lapacho jest surowcem stosowanym od tysięcy lat w naturalnej medycynie naturalnej. Indianie zamieszkujący Brazylię, Paragwaj, Boliwię i Peru od dawna doceniają ten dobroczynny napar i stosują go na różne dolegliwości. Obecne w nim alkaloidy, garbniki

Vilcacora, zwana powszechnie kocim pazurem to roślina rosnąca w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Głównym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście, młode pędy i korzenie. Dotychczasowe badania naukowe potwierdzają jej korzystny

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim

Hibiskus to roślina o charakterystycznych, pięknych kwiatach. W wielu państwach uprawia się ją zwłaszcza w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się także do robienia naparu. Roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmniejsza ciśnienie kr

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy. Najbogatszym źródłem tego związku jest jednak zewnętrzna warstwa białej kory dwóch

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła

Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od

Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i

Olejek różany to olejek eteryczny wytwarzany z kwiatów róży, w największej mierze z róży damasceńskiej (Rosa damascena). Gatunek ten uprawiany jest w krajach basenu Morza śródziemnego już od czasów starożytnego Rzymu. Otrzymywany z kwiatów róży oleje

Piperyna jest jednym ze składników czarnego pieprzu, występującym we wierzchniej warstwie owoców pieprzu. Piperyna w głównej mierze odpowiada za jego ostro-gorzki smak. Piperyna z uwagi na jej prozdrowotne właściwości posiada zastosowanie w leczeniu