Dzisiaj jest: Środa, 17.04.2024 Imieniny: Roberta i Patrycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Ośmiornica - czy warto ją spożywać? Jak ją przyrządzić? 
Ośmiornica - czy warto ją spożywać? Jak ją przyrządzić?
22.01.2023

Ośmiornice są wbrew pozorom bardzo smacznymi mięczakami. Doskonale smakują w postaci gotowanej, smażonej, marynowanej czy pieczonej. To przede wszystkim na owocach morza bazuje dieta śródziemnomorska. Jakie właściwości ma ośmiornica i czy warto ją je



Jagnięcina i baranina - czy warto je spożywać? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Jagnięcina i baranina - czy warto je spożywać? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
18.11.2022

Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są



Durian - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Durian - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.11.2022

Durian to owoc egzotyczny znany na całym świecie, jednak w Polsce go nie kupimy. Najczęściej spożywa się go w Indonezji i Południowo-Wschodniej Azji, skąd się wywodzi. Znany jest z tego, że wydziela intensywny i odrażający zapach. Jakie właściwości



Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.09.2022

Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner



Oscypek - skład, wartości odżywcze, właściwości 
Oscypek - skład, wartości odżywcze, właściwości
19.06.2022

Oscypek to niezwykły górski ser, z którego Polacy są bardzo dumni. Nic dziwnego, jest jakby wizytówką naszego kraju. Jego lekko ostry smak i zapach pochodzący z górskich łąk sprawia, że każdy chce go spróbować. Oscypki należą do najczęściej podrabian



Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2022

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest



Jagoda kamczacka - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Jagoda kamczacka - właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.05.2022

Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu sinego, którego owoce wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej już od dawna. Chociaż roślina wyglądem przypomina czarną jagodę i borówkę amerykańską, nie jest z nimi spokrewniona. Owoce jagody kamczack



Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu 
Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu
01.04.2022

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach



System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty? 
System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty?
30.03.2022

W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k



Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne 
Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne
24.03.2022

Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować? 
Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować?
16.12.2021

Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym



Sękacz - co to jest, jak powstaje i jakie ma właściwości? 
Sękacz - co to jest, jak powstaje i jakie ma właściwości?
14.11.2021

Sękacz to regionalny wypiek, który jest znany głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza metodzie pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez o



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze 
Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze
21.03.2021

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó



Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie 
Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie
10.03.2021

Owoce kandyzowane to smaczny zamiennik powszechnie spożywanych słodyczy. Kolorowe i słodkie owoce przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Można je dodawać do muesli i lodów, dekorować nimi ciasta lub spożywać jako oddzielną przekąskę. Czy owoce kand



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois
08.03.2021

Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt



Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze 
Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze
28.02.2021

Grzyby uprawne to bardzo popularny produkt spożywczy, który jest chętnie wykorzystywany w gastronomii. W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie wieloma gatunkami grzybów uprawnych, dzięki ich dostępności przez cały rok, łatwości zbioru oraz



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 12 |