WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż

Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych po

Ziemniaki to podobnie jak papryka i pomidor bylina z rodziny psiankowatych. Nazwy tej używa się jednak do określania konkretnych ich części, a mianowicie bulw, gdyż ta część warzywa jest jadalna. Ziemniaki uprawiane są na naprawdę masową skalę (pod w

Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, dodawać do deserów lub mięs... Jabłka mają naprawdę szerokie spektrum kulinarnych zastosowań - wynika to

Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki

Szparagami nazywa się ponad 200 gatunków roślin. To byliny z rodziny szparagowatych, które pochodzą z obszarów Azji Mniejszej, zachodniej Syberii, Afryki Północnej i południowej Europy, jednak tradycja tej uprawy zapoczątkowana została w rejonie Morz

Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l

Kokos, kiedyś uznawany za tropikalny rarytas, dziś jest, nawet w polskiej kuchni, niezwykle popularnym dodatkiem. Dzieje się tak dlatego, iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszny. Kokosowy aromat rozpozna już chyba

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz

Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p

Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego

Len zwyczajny to gatunek rośliny jednorocznej pochodzącej z Bliskiego Wschodu, która jest uważana za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Uprawa lnu sięga starożytnych czasów. Zarówno nasiona jak również odzież wykonaną z lnu znaleziono w starożytn