WYNIKI WYSZUKIWANIA

Warzywa kapustne, czyli rodzina Brassicaceae (kapustowate, krzyżowe) to szczególnie popularne na polskich stołach uprawne surowce roślinne. W rodzinie tej wymienić można wiele gatunków i odmian różniących się między sobą cechami morfologicznymi, użyt

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod

Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za

Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki wiedzy - rukiew to superfoods, pełna wartości odżywczych, który może urozmaicić nas

Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz

Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym

Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie

Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo

Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W star

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "