WYNIKI WYSZUKIWANIA
Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do po
Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso
Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w sytuacji, gdy nie wiemy, jak je trwale usunąć. Co w takiej sytuacji robić? Ja
Grecja to jeden z najczęściej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów. Jest atrakcyjna ze względu na piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki, które przyciągają zwiedzających z całego świata. Choć Grecja kontynentalna ró
Czy resweratrol może uchronić przed chorobami serca? Takie wnioski wysnuto kilkanaście lat temu, gdy zaczęto badać dietę Francuzów. Jak wiadomo, Francuzi nie stronią od tłustych serów i wykwintnych dań, a jednak nie mają szczególnych problemów z ukła
Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Do jej nieodłącznych elementów należą świeże warzywa i owoce, ryby i owoce morza. Niepowtarzalny charakter nadają kuchni śródziemnomorskiej zioła oraz oliwa z oliwek. Do jej głó
Warto wiedzieć, jakie dania powinno podawać się z jakim alkoholem. Wiedza ta gwarantuje bowiem, iż wszystkie organizowane przez nas spotkania przy stole - czy to rodzinne, czy w gronie przyjaciół, czy nawet formalne - będą miały odpowiednio elegancką
Historia wina sięga trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Pierwsze informacje na temat win pojawiły się w greckiej mitologii i Biblii. Uprawa winorośli nie była obca mieszkańcom Mezopotamii, Azji Mniejszej, Egiptu i Grecji. Według starożytnych ludów
Na własną rękę, zamiast kupować, możemy przygotowywać owocowe i warzywne przetwory, soki, jogurty, sery, wypieki... Domowy alkohol jest jedną z tych rzeczy, o wytwarzanie których pokusić powinien się każdy, kto czuje się w kuchni jak ryba w wodzie, c
Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardz
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego. Octy, wytwarzane zgodnie z oryginalnymi recepturami, są produktami naturalnymi. Powstają w wyniku fermentacji - to bakterie octowe przemieniają alkohol w ocet. Uznaje się je za "krewniaków" wina. Liczne właściwoś
Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki