Dzisiaj jest: Niedziela, 15.09.2024 Imieniny: Albina i Nikodema



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Co nie pozwala nam schudnąć? Najczęstsze powody 
Co nie pozwala nam schudnąć? Najczęstsze powody
07.01.2023

Większość osób decyduje się zrzucić zbędne kilogramy po to, aby wyglądać szczuplej albo z przyczyn zdrowotnych. Niezależnie od powodów, każdy, kto zaczyna się odchudzać, chciałby jak najszybciej zauważyć efekty, ich brak często odbiera ochotę do dals



Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków 
Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków
21.02.2021

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - jest bogata w szereg witamin, czyli organicznych związków chemi



Dieta na mocne kości 
Dieta na mocne kości
24.01.2020

Największy wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na nasz układ kostny ma utrzymanie na wysokim poziomie aktywności fizycznej oraz stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Nasze menu powinno być bogate w produkty zawierające w swoim składzie w



Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto 
Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto
18.10.2019

Zarówno termin "witaminy", jak i ich niezbędność do prawidłowego funkcjonowania organizmu znane są ludziom na całym świecie. Niemal na każdym kroku spotkać można się z zaleceniami spożywania żywności będącej źródłami danej witaminy oraz jej wpływu na



Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy 
Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy
31.07.2019

Osteoporoza (gr. "osteon" - kość i języka łacińskiego "porus" - ubytek) to choroba układu kostnego, charakteryzująca się osłabieniem odporności mechanicznej i zwiększonym ryzykiem złamań kości, co spowodowane jest zmniejszeniem ich gęstości mineralne



Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać 
Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać
23.07.2019

Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, zboża, zioła i or



Jak zrobić naturalny domowy krem z filtrem przeciwsłonecznym do opalania 
Jak zrobić naturalny domowy krem z filtrem przeciwsłonecznym do opalania
13.06.2019

Coraz wyższe temperatury oraz trwający sezon wakacyjny zachęcają do tego by spędzać czas na świeżym powietrzu uprawiając sport lub odpoczywając na słońcu. To dzięki ekspozycji na promienie słoneczne zyskujemy piękną brązową opaleniznę, ale również wi



Tężyczka - przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe 
Tężyczka - przyczyny, objawy i zalecenia żywieniowe
16.01.2019

Tężyczka jest objawem zespołów chorobowych, które związane są z nadpobudliwością mięśniowo-nerwową, osłabioną koncentracją, przewlekłym zdenerwowaniem i zmęczeniem. Termin tężyczka trafił do języka medycznego w XIX wieku i pochodzi od łacińskiego sło



Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny 
Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny
23.09.2018

Zachowanie przez organizm stałego stanu równowagi, czyli homeostazy jest możliwe dzięki mechanizmom utrzymującym organizm w stanie równowagi. Mechanizmy regulacji wchłaniania, magazynowania i wydalania pozwalają zachowywać odpowiednie funkcje życiowe



Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem? 
Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem?
13.07.2017

Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga. W



Prowitaminy i ich źródła 
Prowitaminy i ich źródła
31.01.2017

Od kiedy odkryto witaminy - grupę różnych organicznych związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i utrzymania zdrowia organizmu, dużo się o nich mówi. Do konsumentów dociera natomiast mało informacji o prowitaminach, czyli związ



Minerały i witaminy, które w nadmiarze zatruwają organizm 
Minerały i witaminy, które w nadmiarze zatruwają organizm
23.11.2016

Minerały i witaminy są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niemniej niektóre z nich można przedawkować zaburzając naturalną homeostazę. Sprawdzamy, które składniki mineralne i witaminy stwarzają największe ryzyko zatrucia. Hiperwita



ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie? 
ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie?
16.11.2016

ADHD jest złożoną chorobą, której obraz kliniczny obejmuje trzy grupy objawów klasyfikowanych jako nadpobudliwość, impulsywność oraz zaburzenia uwagi. Odpowiadamy na pytanie, jaka dieta ma znaczenie korzystne, a jaka negatywne - dla osób z ADHD. Meto



Witamina K2 - niezbyt znana, ale bardzo potrzebna! 
Witamina K2 - niezbyt znana, ale bardzo potrzebna!
06.10.2016

Witamina K2 jest związkiem chemicznym zaliczanym do grupy witaminy K. Zdaniem niektórych naukowców witamina K2 nie powinna być postrzegana jako postać witaminy K, ale jako odrębny związek chemiczny. Witamina K2 została poznana dość niedawno i raczej



Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie? 
Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie?
16.02.2016

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w



Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć? 
Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć?
27.12.2014

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma



Odżywianie a stan zębów 
Odżywianie a stan zębów
27.06.2014

Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania (i nie chodzi tu tylko o to, ze cukier, jak powszechnie wiadomo, przyczynia się do powstawania próchnicy). Zęby, tak jak np. skóra czy włosy, są w pewnym sensie odzwierciedleniem stanu całego



Tran i jego właściwości 
Tran i jego właściwości
04.02.2009

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często producenci dodają sztuczne aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy) w celu maskowania sm



Witaminy 
Witaminy
08.12.2008

Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie