WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kuchnia Pomorza nazywana jest kuchnią ziem ubogich, odznacza się jednak różnorodnością smaków i aromatów. Słynie z ryb, gęsiny, a do przyrządzania dań często używa się ziemniaków i innych warzyw. Dużą popularnością cieszą się także zupy, wśród któryc
Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte
Dietetycy skupiają się na promowaniu jedzenia ryb, znanych ze swoich dużych zawartości kwasów omega 3, czyli zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Niestety, nie da się ukryć, że ryba jest rybie nierówna i lepiej niektóre g
Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus