Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jaką rolę pełni żelazo w organizmie? Przyczyny niedoboru i jak je uzupełnić 
Jaką rolę pełni żelazo w organizmie? Przyczyny niedoboru i jak je uzupełnić
03.10.2022

Wspiera układ odpornościowy i układ nerwowy, transportuje tlen do tkanek. Żelazo, bo o nim mowa, jest naprawdę ważne dla ludzkiego organizmu - i to już na etapie życia płodowego. W poniższym artykule skupiliśmy się na wyjaśnieniu, dlaczego żelazo tak



Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
15.02.2021

Żelazo jest jednym z głównych mikroelementów w organizmie człowieka. Odgrywa szczególnie ważną rolę, odpowiadając między innymi za prawidłowy transport i magazynowanie tlenu. Niedobory tego pierwiastka mogą zatem prowadzić do znacznych upośledzeń wie



Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu) 
Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu)
29.04.2020

Dzisiejsze czasy niosą za sobą zmianę stylu życia, ciągły pośpiech, stres, presję i lęki, które powodują, że coraz większą liczbę osób dotyka przewlekłe zmęczenie (astenia). Zmęczenie fizjologiczne mija często po wypoczynku, a spowodowane jest intens



Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać 
Mity diety wegańskiej, czyli dlaczego nie należy się jej bać
23.07.2019

Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, zboża, zioła i or



Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie 
Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie
19.12.2018

Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania pokarmu oraz zawartości i rodzaju składników odżywczych. Miarą wchłanialności w p



Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia 
Niedokrwistość (anemia) - rodzaje i dietoterapia
09.12.2018

Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej



Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania 
Niedobór żelaza jako efekt zaburzeń przyswajania
27.07.2018

Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s



Jak naturalnie wzmocnić paznokcie? 
Jak naturalnie wzmocnić paznokcie?
24.04.2018

Dłonie podobno są wizytówką człowieka, warto więc o nie zadbać. "Zadbanie" to jednak nie tylko manicure i regularne przycinanie, ale też - a raczej przede wszystkim odżywianie. Bez niego na próżno możemy nakładać różne odżywki. Paznokcie i tak będą s



Żelazo hemowe i żelazo niehemowe i jego wchłanianie z pożywienia 
Żelazo hemowe i żelazo niehemowe i jego wchłanianie z pożywienia
04.05.2017

Żelazo to mikroelement, który jest bardzo istotny dla naszego organizmu. Pierwiastek ten bierze udział w wielu kluczowych procesach, między innymi transportując tlen do komórek, uczestnicząc w tworzeniu się krwinek czerwonych, czy w działaniu detoksy



Hemoglobina - dbajmy o nią nie tylko w ciąży 
Hemoglobina - dbajmy o nią nie tylko w ciąży
03.04.2017

Kobiety zaczynają interesować się hemoglobiną zazwyczaj wtedy, gdy trafiają do lekarza z rozpoznaniem anemii, albo gdy starają się o dziecko lub już są w ciąży. To właśnie wtedy poziom hemoglobiny zazwyczaj spada poniżej normy. Wspomniany związek jes



Dieta dla kobiet w ciąży - na co zwracać uwagę 
Dieta dla kobiet w ciąży - na co zwracać uwagę
24.03.2017

Właściwe żywienie w ciąży ma zbawienny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się w jej łonie maluszka. Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrow



Co z żelazem na diecie bezmięsnej? 
Co z żelazem na diecie bezmięsnej?
28.12.2016

Żelazo jest kojarzone ze szpinakiem i czerwonym mięsem. Na diecie bezmięsnej drugi produkt odpada. Pierwszy zaś nie dostarczy tyle żelaza, ile potrzebuje organizm każdego dnia. Współcześni konsumenci nie do końca są świadomi zagrożenia związanego z n



Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi? 
Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi?
08.11.2016

Warto słuchać swojego organizmu - nasze ciało często wysyła sygnały, gdy chce nam coś powiedzieć. Przykładowo, wysypka może oznaczać uczulenie na dany produkt, wzdęcia po mleku często są oznaką nietolerancji laktozy, a katar, który dostajemy nagle pr



Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość 
Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość
03.08.2016

Anemia jest chorobą, która może rozwijać się na podłożu różnych przyczyn. Jedną z najczęściej spotykanych postaci jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, na którą cierpią głównie kobiety. W przebiegu anemii u pacjentów występuje niski poziom hemoglob



Kobieca dieta - czego najbardziej potrzebują kobiety? 
Kobieca dieta - czego najbardziej potrzebują kobiety?
08.03.2015

Jadłospis przeciętnej kobiety zawiera za mało żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B - zwłaszcza witaminy B9 (powszechnie nazywanej od jej syntetycznej postaci - kwasem foliowym). Bardzo często Polki sięgają też po suplementy diety, choć nie zaw



Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć? 
Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć?
27.12.2014

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma



Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo? 
Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo?
17.09.2014

Anemia, zwana też niedokrwistością, jest stanem, w którym występuje stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny niższe od ustalonej normy. Skutkiem tego stanu jest niedostateczny dopływ tlenu do komórek. Główną przyczyną wystąpienia anemii jest niedobó



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Białe mięso kontra czerwone mięso 
Białe mięso kontra czerwone mięso
24.04.2014

Mięso jest jednym z głównych źródeł białka w naszej codziennej diecie. Jada się je pod różnymi postaciami: grillowane, gotowane, duszone, smażone, pod postacią kiełbas, wędlin, szynek, pasztetów itd., doprawia się je na wiele sposobów, od tych z użyc



Odżywianie zimą - jedz z głową 
Odżywianie zimą - jedz z głową
13.01.2014

Przybieranie na wadze u osób mających tego typu tendencje jest szczególnie zauważalne w okresie zimowym. Skłonność do przejadania się może mieć swe źródło w uwarunkowaniach biologicznych, a dokładniej mówiąc z pierwotnym instynktem wskazującym na pot



«   | 1 | 2 |