Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa 
Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa
01.01.2021

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów kupowanych produktów, sposobu pozyskiwania informacji o żywieniu oraz częstotliwości



Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych 
Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych
13.11.2020

Choroby neurodegeneracyjne są coraz częstszym problemem w starzejącym się społeczeństwie. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane charakteryzują postępujące procesy degradacji komórek nerwowych, co skutkuje obni



Żywienie w chorobach nerek 
Żywienie w chorobach nerek
07.10.2020

Nerki to narząd układu moczowo- płciowego, którego główną rolą jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki umożliwiają utrzymanie homeostazy organizmu oraz produkują niektóre hormony. Do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia konieczne są prawidłowo funkc



Żywienie pacjentów w szpitalach 
Żywienie pacjentów w szpitalach
03.06.2020

Dieta pacjentów w podmiotach leczniczych powinna odpowiadać wysokim wymogom żywienia. Potrzebna jest do tego nieustanna edukacja na temat zasad prawidłowego żywienia i wykwalifikowany zespół pracowników. O tym, czy stan pacjenta się polepszy, w dużej



Metody oceny sposobu żywienia 
Metody oceny sposobu żywienia
06.03.2020

Rynek żywności to prężnie rozwijający się dział, który stosując coraz to nowsze technologie zapewnia konsumentom bogaty asortyment produktów i potraw. Modyfikacja stylu i trybu życia spowodowały, że w ostatnich latach zmienił się rodzaj, częstość i j



Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych 
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych
06.01.2020

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są



Wpływ czynników klimatycznych na sposób żywienia 
Wpływ czynników klimatycznych na sposób żywienia
19.09.2019

Życie oraz wszelka działalność człowieka zależą w głównej mierze od środowiska, w którym przebywa. Warunki środowiskowe (wilgotność powietrza, rodzaj roślinności, temperatura) są zależne od panującego na danych obszarze klimatu oraz czynników pogodow



Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy 
Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy
31.07.2019

Osteoporoza (gr. "osteon" - kość i języka łacińskiego "porus" - ubytek) to choroba układu kostnego, charakteryzująca się osłabieniem odporności mechanicznej i zwiększonym ryzykiem złamań kości, co spowodowane jest zmniejszeniem ich gęstości mineralne



Dziennik żywienia - dlaczego i kiedy warto go prowadzić? 
Dziennik żywienia - dlaczego i kiedy warto go prowadzić?
07.07.2018

Dziennik żywieniowy jest polecany każdemu, kto dąży do udoskonalenia swojej sylwetki (a więc podczas odchudzania) i poprawy sposobu odżywiania. Powinny go prowadzić także osoby, którym doskwierają różne dolegliwości powiązane z żywieniem. Prowadzenie



Co polska matka wie o zbilansowanej diecie? 
Co polska matka wie o zbilansowanej diecie?
25.05.2017

Moda na zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularna, a wiedza w tym zakresie bardziej powszechna. Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pełni istotną funkcję w profilaktyce chorób dietozależnych



Zwyrodnienia stawów - żywienie ma znaczenie! 
Zwyrodnienia stawów - żywienie ma znaczenie!
12.09.2016

Kondycja stawów jest w pewnym stopniu uzależniona od stosowanej diety. Żywność dostarcza naturalnych substancji, które są niezbędne do zachowania prawidłowej struktury tkanki tworzącej stawy. Dieta może przeciwdziałać zwyrodnieniom stawów. Odpowiedni



10 mitów o zdrowym odżywianiu 
10 mitów o zdrowym odżywianiu
07.08.2016

Przedstawiamy 10 mitów związanych ze zdrowym odżywianiem. Sprzyjają one popełnianiu błędów dietetycznych, które mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowia. Wielość informacji, z którymi mamy kontakt na co dzień, jest przytłaczająca. W natło



Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków 
Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków
16.02.2015

Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró



Historia nauki o żywieniu 
Historia nauki o żywieniu
30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych. Dlatego zdobywanie żywności, jej produkcja oraz konsumpcja