Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Innowacyjny produkt - czarny czosnek?

Marcela26




Dołączyła: 12.04.2018
Posty: 2

Witam! Ostatnio przemierzając strony internetowe dotyczące żywności natknęłam się na czarny czosnek. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Dlatego chciałabym poszerzyć swoją wiedzę o tym produkcie, bo ponoć jest bardzo innowacyjny. Czy ktoś z Was w ogóle słyszał o takim czosnku? Wie w jaki sposób on powstaje? Jakie dokładnie ma właściwości żywieniowe? Czy bardzo różni się od białego, tradycyjnego czosnku?

Kajuchna




Dołączyła: 15.04.2018
Posty: 1


Z tego co się orientuję powstaje on w wyniku procesu fermentacji białego czosnku. Kiedyś miałam okazję go spróbować w restauracji i szczerze mówiąc smak jest o niebo lepszy. Nie jest aż tak ostry, lecz lekko słodkawy. Ponoć aromat też jest inny, jednak ja nie poczułam wyraźnej różnicy, najwidoczniej mam coś z węchem he he. Dodatkowo ma więcej prozdrowotnych właściwości i jest zaliczany do żywności funkcjonalnej. Niestety odnośnie przepisów Ci nie pomogę, bo słaba ze mnie kucharka ;)

Jacko




Dołączył: 18.04.2018
Posty: 1

Hmm pierwszy raz słyszę o tym produkcie i z chęcią wykorzystałbym go w swojej kuchni, bo uwielbiam od czasu do czasu wprowadzać jakieś nowości. Tylko czy dostanę go w jakimś sklepie? W tych ze zdrową żywnością pewnie mają kosmiczne ceny... Co do tych prozdrowotnych właściwości, to jakie one dokładnie są? Ciekawe ile trwa taki proces fermentacji, żeby uzyskać pożądany produkt.

Natalcia




Dołączyła: 19.04.2018
Posty: 1

Wiele razy używałam tego produktu. Jest dużo przeróżnych potraw, do których można włączyć czarny czosnek i wcale nie musi być to kuchnia azjatycka. Ostatnio upiekłam kaczkę i polałam ją sosem z czarnego czosnku - palce lizać! Jeżeli chodzi o zakup, to lepiej złożyć zamówienie bezpośrednio u producenta. Nie dość, że ceny nie są wygórowane, to jeszcze ma się pewność, że produkt jest oryginalny i posiada wysoką jakość. Fermentacja ponoć trwa aż 60 dni, zanim uzyska się gotowy produkt. Odnośnie właściwości prozdrowotnych, to wynikają one z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i aktywnego składnika, którym jest S-allilocysteina.

Marcela26




Dołączyła: 12.04.2018
Posty: 2

Odwiedziłam już wiele sklepów ze zdrową żywnością w moim mieście... Jednak nigdzie nie dostałam czarnego czosnku :( Macie jakieś pomysły gdzie mogłabym go dostać? Słyszałam, że warto zamówić poprzez stronę internetową, jednak jestem mało przekonanan do tego pomysłu... Nie chciałabym korzystać w mojej kuchni z jakiegoś chińskiego produktu o niskiej jakości. Dlatego zamawianie w ciemno nie wchodzi w grę.

Imbryczek_net




Dołączyła: 15.09.2017
Posty: 48


Ja również chętnie dowiem się więcej informacji na temat czarnego czosnku, jeżeli ktoś wie gdzie go znaleźć oraz w jakiej jest cenie to warto się podzielić :)
Imbryczek.net.pl