Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Czym zastąpić cukier?

masseur




Dołączył: 28.02.2018
Posty: 31

Czym lepiej zastąpić cukier. Ksylitolem, erytrolem, czy naturalnym miodem? Co będzie najzdrowsze?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 401

Przepisy: 31

Pomogła: 22



Każdy z wymienionych przez Ciebie zamienników ma swoje pozytywy, generalnie wszystkie trzy zaliczają się do najlepszych zamienników. Erytrytol zawiera najmniej kalorii. Ksylitol i erytrytol są alkoholami cukrowymi (alkoholami wielowodorotlenowymi), mogą być z powodzeniem stosowany przez osoby cierpiące na cukrzycę i osoby obawiające się o swoje zęby (nie powodują próchnicy). Jedyne negatywy to możliwy efekt przeczyszczający przy większych dawkach (ksylitol ok. 25 g dziennie, erytrytol 50 g). Miód naturalny niepasteryzowany to bogactwo składników odżywczych, jednak nie powinno się go stosować do ciepłych i gorących napojów i dań bo traci wiele cennych składników. Miód wśród całej trójki jest najbardziej kaloryczny i może powodować próchnicę.

Podsumowując - stosowałabym zamiennie, przy czym na pierwszym miejscu erytrytol.


kate




Dołączyła: 01.05.2019
Posty: 5


Najlepiej oduczyć się go stosować. Jeśli nie da rady to możesz stosować ksylitol, ale smakiem różni się od cukru.

gerwazypodroznik




Dołączył: 04.06.2019
Posty: 5


Według mnie najzdrowiej będzie zastąpić cukier naturalnym miodem. Ale możesz też pomyśleć nad różnymi słodzikami.