Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g ziemniaki
ugotowane i przeciśnięte przez praskę - 2 sztuki jajka
średniej wielkości - 1/3 łyżeczki sól
- 1/4 łyżeczki pieprz
- 1 szklanka mąka
+ do podsypywania i obtoczenia
- Farsz:
- 200 g mięso
ugotowane, wieprzowe lub drobiowe - 1 sztuka cebula
- 4 sztuki pieczarki
- papryka (przyprawa)
ostra, do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Dodatkowo:
- olej
do smażenia - natka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso zmiel w maszynce. Pieczarki i cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Składniki dodaj do mięsa, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
- Ziemniaki połącz z jajkami oraz mąką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób ciasto.
- Blat posyp mąką i wyłóż ciasto. Odrywaj po kawałku, formując placki. Na środku każdego zrób wgłębienie i wypełnij je mięsnym farszem. Nałóż drugi placek i zlep brzegi.
- Tak przygotowane kotlety obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posyp kotlety posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku