Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Strucla z marcepanem


04.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 40 g  świeżych drożdży
  • 80 g  drobnego cukru
  • 400 g  mąki + do posypania stolnicy
  • 150 ml  mleka
  • 50 g  kandyzowanych czereśni
  • 100 g  mieszanki kandyzowanych owoców
  • 50 g  rodzynek
  • 100 g  masy marcepanowej
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 3 sztuki żółtka
  • 150 g  masła
  • sól
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 75 ml letniego mleka. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kandyzowane czereśnie i pozostałe owoce pokrój na małe kawałki. Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odstaw do ocieknięcia. Masę marcepanową pokrój w kostkę.
  2. Do miski przesiej pozostałą mąkę i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, resztą cukru oraz cukrem wanilinowym. Wlej pozostałe letnie mleko, po czym dodaj żółtka i wyrośnięty rozczyn. Ciasto lekko zagnieć i połącz z połową roztopionego masła. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dołóż kandyzowane owoce, czereśnie oraz rodzynki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagnieć i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na owalny placek. Na 2/3 powierzchni płatu wyłóż pokrojoną na kawałki masę marcepanową. 2/3 powierzchni placka zwiń do środka.
  4. W wystającym końcu ciasta zewnętrzną częścią dłoni zrób wgłębienie 5 cm od brzegu i dociśnij do niego zwiniętą część płatu, formując kształt strucli. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj struclę 40 g roztopionego masła i piecz 15 minut w 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą struclę posmaruj pozostałym masłem i od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE