Dzisiaj jest: Poniedziałek, 13.05.2024 Imieniny: Roberta i Serwacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Musaka warzywna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 2 sztuki oczyszczone bakłażany (75 dag)
  • 2 sztuki obrane cebule
  • 4 łyżki  oleju
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • 50 dag  pomidorów
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  bazylii
  • 50 dag  ziemniaków
  • 2 sztuki jaja
  • 2/3 szklanki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki  mleka
  • 5 dag  parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany pokroić w plastry grubości 2cm, posolić i odstawić na 20 min. Opłukać i odcedzić. W tym czasie zeszklić na oleju plasterki cebuli (ok. 10 min.). Dodać rozgnieciony czosnek, pokrojone na plasterki pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz, zalać 3 łyżkami wody, dusić na małym ogniu przez 3-4 min.
  2. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układać kolejno: połowę plastrów bakłażana, połowę farszu pomidorowego, pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostały farsz, resztę plastrów bakłażana. Musakę przykryć folią posmarowaną olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 min.
  3. Jaja ubić z jogurtem, dodać mleko, sól i pieprz. Polać tym sosem zapiekankę, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika na 20 min., by się lekko zrumieniła. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE