Nazwa łacińska: Myristica fragrans
Nazwa angielska: Nutmeg
Nazwa hiszpańska: Nuez moscada
Nazwa francuska: Noix de muscade
Nazwa niemiecka: Muskatnussbaum
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Gałka to owoc muszkatołowca (Myristica fragrans). Drzewo to jest wiecznie zielone i zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji, na Karaibach, Sri Lance, Malezji i na Grenadzie. Muszkatołowiec jest gatunkiem, który daje jednocześnie aż dwie przyprawy - gałkę muszkatołową oraz mniej znany "kwiat" muszkatołowy. Gałka muszkatołowa jest nasieniem wydobytym z mięsistej, torebki wielkości śliwki. "Kwiat" muszkatołowy natomiast to osnówka otaczająca nasienie. Gałka i "kwiat" muszkatołowy mają podobny aromat i smak, z tą różnicą, iż "kwiat" jest delikatniejszy. Zapach jest odświeżający, korzenny, z lekką nutką subtelnej słodyczy. Smak gałki natomiast jest korzenny, intensywny, słodkawy, a "kwiatu" muszkatołowego bardziej gorzki.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim jest nasienie owocu.
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Substancje gorzkie
- Substancje tłuste
- Olejek eteryczny - eugenol, d-kamfen i d-pinen, terpineol, geraniol
- Myrystycyna (metoksysafrol), o właściwościach toksycznych i halucynogennych
Działanie
- Poprawia trawienie
- Halucynogenne
Zwiększona dawka mirystycyny zawartej w gałce muszkatołowej wywołuje objawy zatrucia jak bóle głowy, nudności, apatie czy zachwianie równowagi, zaparcia i problemy z oddawaniem moczu. Jeszcze do niedawna używano gałki jako środka wczesnoporonnego. Obecnie ponownie zostały odkryte jej właściwości odurzające i halucynogenne. W małych ilościach wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.
Zastosowanie
- Jako aromatyczna przyprawa, która po zmieleniu lub utarciu dodawana jest do zup, sosów, sałatek, ziemniaków, mięs - jagnięcina, baranina (Indie, Azja), potraw mięsnych i rybnych, zapiekanek, makaronów oraz potraw z warzyw, sera, pasztetów, kiełbas i ciast (pierników)
- Sproszkowana gałka muszkatołowa wchodzi w skład indyjskiej przyprawy "garam masala"
- Sproszkowany "kwiat" muszkatołowy dodawany jest do przyprawiania białych sosów i sosów beszamelowych, dań ze skorupiaków, sufletów i deserów serowych oraz zup. Przyprawia się nim także grzane wino.
- W przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
Przeciwwskazania
- Kobiety w ciąży
- Przy dużych ilościach - zatrucie