Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Gałka muszkatołowa


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Gałka muszkatołowa

Nazwa łacińska: Myristica fragrans

Nazwa angielska: Nutmeg

Nazwa hiszpańska: Nuez moscada

Nazwa francuska: Noix de muscade

Nazwa niemiecka: Muskatnussbaum



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Gałka to owoc muszkatołowca (Myristica fragrans). Drzewo to jest wiecznie zielone i zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji, na Karaibach, Sri Lance, Malezji i na Grenadzie. Muszkatołowiec jest gatunkiem, który daje jednocześnie aż dwie przyprawy - gałkę muszkatołową oraz mniej znany "kwiat" muszkatołowy. Gałka muszkatołowa jest nasieniem wydobytym z mięsistej, torebki wielkości śliwki. "Kwiat" muszkatołowy natomiast to osnówka otaczająca nasienie. Gałka i "kwiat" muszkatołowy mają podobny aromat i smak, z tą różnicą, iż "kwiat" jest delikatniejszy. Zapach jest odświeżający, korzenny, z lekką nutką subtelnej słodyczy. Smak gałki natomiast jest korzenny, intensywny, słodkawy, a "kwiatu" muszkatołowego bardziej gorzki.





Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim jest nasienie owocu.



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Substancje gorzkie
  • Substancje tłuste
  • Olejek eteryczny – eugenol, d-kamfen i d-pinen, terpineol, geraniol
  • Myrystycyna (metoksysafrol), o właściwościach toksycznych i halucynogennych


Działanie

  • Poprawia trawienie
  • Halucynogenne

Zwiększona dawka mirystycyny zawartej w gałce muszkatołowej wywołuje objawy zatrucia jak bóle głowy, nudności, apatie czy zachwianie równowagi, zaparcia i problemy z oddawaniem moczu. Jeszcze do niedawna używano gałki jako środka wczesnoporonnego. Obecnie ponownie zostały odkryte jej właściwości odurzające i halucynogenne. W małych ilościach wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.



Zastosowanie

  • Jako aromatyczna przyprawa, która po zmieleniu lub utarciu dodawana jest do zup, sosów, sałatek, ziemniaków, mięs – jagnięcina, baranina (Indie, Azja), potraw mięsnych i rybnych, zapiekanek, makaronów oraz potraw z warzyw, sera, pasztetów, kiełbas i ciast (pierników)
  • Sproszkowana gałka muszkatołowa wchodzi w skład indyjskiej przyprawy "garam masala"
  • Sproszkowany "kwiat" muszkatołowy dodawany jest do przyprawiania białych sosów i sosów beszamelowych, dań ze skorupiaków, sufletów i deserów serowych oraz zup. Przyprawia się nim także grzane wino.
  • W przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.


Przeciwwskazania

  • Kobiety w ciąży
  • Przy dużych ilościach – zatrucie



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE