Nazwa łacińska: Piper nigrum
Nazwa angielska: Black pepper
Nazwa hiszpańska: Pimienta negra
Nazwa francuska: Poivrier noir
Nazwa niemiecka: Schwarze pfeffer
Wiadomości ogólne i ciekawostki
Z wywodzących się z Indii, owoców pieprzu czarnego powstają pikantne kuleczki przyprawy znanej jako pieprz przyprawowy. Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje pieprz czarny - ostry, z niedojrzałych owoców uprzednio suszonych i fermentowanych, pieprz biały - łagodniejsza wersja, powstała z dojrzałych owoców oraz pieprz zielony - niedojrzałe zielone kuleczki marynowane w kwasie octowym lub mlekowym lub alternatywnie konserwowane solanką. Co ciekawe w wiekach średnich uważany był za iście królewską i egzotyczną przyprawę, używaną na dworach i w domach bogaczy. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków oraz w XV wieku otwarciu drogi morskiej do Indii, jego cena jednak dramatycznie spadła. Współcześnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest w Wietnamie.
|
|
Surowce lecznicze i przyprawowe
Surowcem zielarskim są owoce.
Substancje lecznicze
- Związki garbnikowe
- Piperyna - ostry smak
- Kwasy organiczne
- Olejek lotny
- Żelazo, wapń, magnez
Działanie
- Przeciwbakteryjne
- Przeciwzapalne
- Poprawiające trawienie
Piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie selenu, witaminy B i beta-karotenu, zaś olejki eteryczne pomagają w leczeniu przeziębień. Pieprz korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Poprawia pracę żołądka, łagodzi wzdęcia oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Pieprz sprzyja również trawieniu i poprawia apetyt. Działa lekko moczopędnie, co ciekawe podczas badań na myszach zauważono jego korzystny wpływ na terapię bielactwa, gdyż powoduje przyrost melanocytów.
Zastosowanie
- Jako piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat w occie, jaj, ryb.
- Wywar z pierzu na przeziębienie i gorączkę - 2 łyżki pieprzu i 2 łyżki cukru należy gotować w 1/2 l wody, aż pozostanie około 200 ml wywaru. Kilka łyżek dziennie pomoże zbić gorączkę.
- Nalewka z pieprzu - Pieprzówka - po zalaniu spirytusem i ewentualnym dosłodzeniu lub dodatku miodu.
- Nalewka do nacierania na bóle mięśni i stawów - do 500 ml spirytusu wsypać 20 łyżeczek czarnego pieprzu i pozostawić pod przykryciem na całą dobę. Wsmarowywać w miejsce uprzednio nasmarowane oliwką.
Przeciwwskazania
- Pieprz czarny zawiera także niewielkie ilości safroli, które mają działanie rakotwórcze.
- Należy stosować go ostrożnie w przypadku problemów z jelitami, wątrobą i nerkami.