Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


Pieprz czarny


31.08.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pieprz czarny

Nazwa łacińska: Piper nigrum

Nazwa angielska: Black pepper

Nazwa hiszpańska: Pimienta negra

Nazwa francuska: Poivrier noir

Nazwa niemiecka: Schwarze pfeffer



Wiadomości ogólne i ciekawostki

Z wywodzących się z Indii, owoców pieprzu czarnego powstają pikantne kuleczki przyprawy znanej jako pieprz przyprawowy. Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje pieprz czarny – ostry, z niedojrzałych owoców uprzednio suszonych i fermentowanych, pieprz biały – łagodniejsza wersja, powstała z dojrzałych owoców oraz pieprz zielony – niedojrzałe zielone kuleczki marynowane w kwasie octowym lub mlekowym lub alternatywnie konserwowane solanką. Co ciekawe w wiekach średnich uważany był za iście królewską i egzotyczną przyprawę, używaną na dworach i w domach bogaczy. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków oraz w XV wieku otwarciu drogi morskiej do Indii, jego cena jednak dramatycznie spadła. Współcześnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest w Wietnamie.



Surowce lecznicze i przyprawowe

Surowcem zielarskim są owoce.



Substancje lecznicze

  • Związki garbnikowe
  • Piperyna – ostry smak
  • Kwasy organiczne
  • Olejek lotny
  • Żelazo, wapń, magnez


Działanie

  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Poprawiające trawienie

Piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie selenu, witaminy B i beta-karotenu, zaś olejki eteryczne pomagają w leczeniu przeziębień. Pieprz korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Poprawia pracę żołądka, łagodzi wzdęcia oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Pieprz sprzyja również trawieniu i poprawia apetyt. Działa lekko moczopędnie, co ciekawe podczas badań na myszach zauważono jego korzystny wpływ na terapię bielactwa, gdyż powoduje przyrost melanocytów.



Zastosowanie

  • Jako piekąca, niezwykle aromatyczna przyprawa do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat w occie, jaj, ryb.
  • Wywar z pierzu na przeziębienie i gorączkę - 2 łyżki pieprzu i 2 łyżki cukru należy gotować w 1/2 l wody, aż pozostanie około 200 ml wywaru. Kilka łyżek dziennie pomoże zbić gorączkę.
  • Nalewka z pieprzu - Pieprzówka - po zalaniu spirytusem i ewentualnym dosłodzeniu lub dodatku miodu.
  • Nalewka do nacierania na bóle mięśni i stawów - do 500 ml spirytusu wsypać 20 łyżeczek czarnego pieprzu i pozostawić pod przykryciem na całą dobę. Wsmarowywać w miejsce uprzednio nasmarowane oliwką.


Przeciwwskazania

  • Pieprz czarny zawiera także niewielkie ilości safroli, które mają działanie rakotwórcze.
  • Należy stosować go ostrożnie w przypadku problemów z jelitami, wątrobą i nerkami.



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE