Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Szaszłyki z sosem orzechowym


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajlandzka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  piersi kurczaka
    Marynata
  • 1 łyżeczka  ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka  ziarenek kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka  posiekanego czosnku
  • 1 łyżka  świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki  sosu rybnego
  • 1 łyżka  curry w proszku
  • 1 szczypta  kurkumy
  • 8 łyżek  mleka kokosowego
  • 3 łyżki  cukru palmowego
    Sos orzechowy
  • 12 dag  uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
  • 3-4 sztuki posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 sztuki posiekanej cebuli
  • 1-2 łyżki  czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka  sosu rybnego
  • 8 łyżek  mleka kokosowego
  • 4-6 łyżeczek  soku z limonki
  • 2-3 łyżeczki  cukru palmowego
    Sos ogórkowy
  • 4 łyżki  octu ryżowego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2-3 łyżki  startego na drobne wiórki świeżego ogórka
  • 2 sztuki posiekane szalotki
  • 3-4 sztuki drobno pokrojone papryczki chili

Sposób przyrządzania:

    Przygotuj szaszłyczki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę i kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż piersi kurczaka i odstaw na noc. Następnie pokrój kurczaka w długie wąskie paski (marynaty nie wylewaj) i ponadziewaj jak harmonijkę na drewniane szpadki do szaszłyków (szpadki namocz wcześniej w wodzie, by się nie spaliły). Ułóż na grillu lub na ruszcie piekarnika, upiecz, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Zrób sos orzechowy: zmiel orzeszki w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz soku z limonki. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozprowadzić go odrobiną bulionu. Gdy sos będzie gładki, dodaj sok z limonki. Przygotuj sos ogórkowy, mieszając wszystkie składniki. Oba sosy podawaj do szaszłyków. Szaszłyki można podawać bez sosu.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

    Aleksander Baron

    Wydawnictwo: Pascal


    Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE