Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g łosoś
wędzone brzuszki - 1 puszka kukurydza konserwowa
mała - 1 puszka pomidory
w kawałkach - 300 g groszek zielony
mrożony - sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 1 pęczek natka pietruszki
- tłuszcz
do formy - 3 sztuki jajka
- 5 łyżek mleko
- 2 łyżki ser parmezan
starty - 30 g masło
- 1 pęczek szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę pokrój w mniejsze kawałki i oczyść z ości. Kukurydzę i pomidory osącz z zalewy. Groszek gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, po czym odcedź.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. W misce wymieszaj groszek, kukurydzę i natkę pietruszki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż kawałki łososia i przykryj pomidorami. Wierzch posyp groszkiem i kukurydzą.
- Jajka roztrzep widelcem z mlekiem i dopraw do smaku pieprzem. Uzyskaną mieszanką polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem i ułóż podzielone na płatki masło. Zapiekankę piecz 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane