Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 16 osób
Składniki
- 350 g mąka pszenna
- 1 opakowanie proszek do pieczenia
- 1/2 szklanki cukier
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 szczypta sól
- 5 sztuk jajka
- 200 ml olej
- 100 ml likier kawowy
- 200 g pistacje
- 100 g cukierki krówki
- mąka
do oprószenia cukierków i orzechów - tłuszcz
do formy - mąka
do formy - 1 opakowanie krem waniliowy
do tortów - pistacje
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- 200 g pistacji oraz krówki drobno posiekaj. Oprósz je odrobiną mąki i wymieszaj.
- Do miski wsyp 350 g mąki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Na koniec wbij jajka, wlej olej oraz likier. Wymieszaj wszystko mikserem na gładkie ciasto.
- Na koniec dodaj orzechy oraz krówki. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
- Formę keksówkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej przygotowane ciasto, wierzch wygładź. Piecz 60 minut w 175 st. C.
- Gotowe ciasto studź przez 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy, przełóż na kratkę kuchenną i zostaw do wystygnięcia.
- Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu. Posmaruj wierzch zimnego ciasta i posyp pistacjami.
Źródło przepisu: Smacznego!