Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Cytrusowy kurczak


17.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • 1 sztuka cytryna
  • oliwa
  • 1 łyżeczka  masła
  • 2 łyżki  dżemu pomarańczowego
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka gałązka selera naciowego
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz, obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Przypraw solą i pieprzem. Obłóż wiórkami masła. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
  2. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj trochę skórki. Następnie przekrój cytrynę na pół, z połowy wyciśnij sok. Sok i skórkę z cytryny wymieszaj z dżemem.
  3. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj dżemem wymieszanym z cytryną.
  4. Upieczonego kurczaka podawaj z wyfiletowanymi kawałkami pomarańczy i pokrojonym selerem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE