Przygotowanie:
Kuchnia:
wietnamska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 5 dag makaronu ryżowego
- 3 sztuki posiekane ząbki czosnku
- sól
- 3 sztuki dymki
- 1 sztuka pietruszka
- 15 dag mielonej wieprzowiny
- pieprz
- 1 sztuka marchewka
- 1/2 sztuki pęczka kolendry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 l oleju
- 12 sztuk papieru ryżowego
- 1 łyżka sosu chili
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut. Gdy zmięknie osączyć go na sitku. Warzywa i zieleninę oczyścić. Warzywa pokroić w cienkie paseczki, zieleninę posiekać. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć warzywa z czosnkiem. Dodać mięso, a gdy się zrumieni dołożyć makaron i zieleninę. Całość dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sosami i przyprawami. Farsz przestudzić.
- Krążki papieru ryżowego polać letnią wodą, pamiętając, że nadmiar wody może spowodować ich rozerwanie.
- Na każdy krążek wyłożyć porcję farszu. Zwinąć, formując ciasny rulon. Smażyć w głębokim oleju na złoto.