Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2019 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Pizza ziemniaczana


10.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pizza ziemniaczana to pyszna i sycąca propozycja, która idealnie sprawdzi się nie tylko w trakcie karnawałowych przyjęć.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 1 kg  ziemniaki
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 3 łyżki  tymianek
    świeży
  • 1 szczypta  sól himalajska
  • 1 szczypta  pieprz czarny
    mała
    Farsz:
  • 1 kg  pieczarki
  • 300 g  kiełbasa
  • 200 g  ser cheddar
    tarty
  • 100 g  ser mozzarella
    tarty
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1/2 łyżeczki  sól himalajska
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
    do smaku
  • tymianek
    do smakui dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
  2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
  5. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
  6. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serami i piecz w piekarniku przez 15 minut. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE