Dzisiaj jest: Sobota, 27.04.2024 Imieniny: Zyty i Teofila



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierogi z kapustą i podgrzybkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 150 ml  letniej wody
    Farsz
  • 150 g  podgrzybków suszonych
  • 500 g  kiszonej kapusty
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka cebula

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie, wbij jajko, wsyp sól. Powoli wlewaj wodę, zagnieć i wyrób ciasto.
  2. Grzyby włóż do miski, zalej wodą i odstaw na godzinę. Kapustę zalej wodą, wlej wodę z grzybów i gotuj przez 20 minut do miękkości. Pod koniec odkryj by odparować płyn. Wyjmij kapustę, a gdy przestygnie, pokrój i odciśnij na sitku.
  3. Cebulę i grzyby posiekaj, podsmaż na oleju, przykryj i duś przez 10 minut, odparuj. Połącz z kapustą i dopraw do smaku.
  4. Ciasto rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z podsmażoną cebulką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE