Dzisiaj jest: Wtorek, 21.01.2020 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kartoflanka z borowikami


06.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 10 g  suszonych borowików
  • 750 g  ziemniaków
  • 2 pęczki  włoszczyzny
  • 250 g  przerośniętego wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
    Zasmażka
  • 1 sztuka mała cebula
  • 35 g  tłustego boczku
  • 2 łyżki  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Borowiki na ok. 10 minut namoczyć w 100 ml letniej wody. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę i razem z ziemniakami i wędzonym boczkiem wrzucić do garnka. Grzyby wycisnąć i łącznie z wywarem w jakim się moczyły i ok. 1 l wody dodać do warzyw, a następnie posolić, popieprzyć i zagotować. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
  2. Zrobić zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Tłusty boczek drobno pokroić i roztopić na małek patelni (na średnim ogniu), ale nie rumienić. Dodać cebulę i mąkę, zrumienić na wolnym ogniu ciągle mieszając, a następnie odstawić.
  3. Gdy zupa jest już gotowa, zimną zasmażkę wymieszać z odrobiną wody, dodać do gotującej się zupy, jeszcze raz silnie zagotować i doprawić do smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE