Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym


03.07.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym to pomysł na pyszne danie w iście orientalnym stylu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 woreczki  ryż jaśminowy
  • 2 sztuki  filet z kurczaka
    pojedyńcze
  • 250 g  szpinak
  • 200 g  pomidorki koktajlowe
  • 2 sztuki  limonka
  • 400 ml  mleko kokosowe
  • 1-2 łyżki  pasta curry czerwona
    pikantna
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  olej kokosowy
  • kolendra
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę.
  2. Przełóż olej na patelnię i rozgrzej go, dodaj starty czosnek oraz pastę curry, następnie wymieszaj. Smaż jedną minutę, mieszając. Dodaj kurczaka i mieszając smaż kolejne 5 minut.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj 5 minut.
  4. Dodaj pokrojone pomidorki oraz wypłukany szpinak. Mieszając gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie wciśnij do sosu jedną limonkę, dopraw solą i pieprzem (w zależności od gustu można też dodać więcej pasty curry).
  5. W międzyczasie ugotuj ryż jaśminowy według zaleceń na opakowaniu.
  6. Curry podawaj wraz z ryżem jaśminowym, ćwiartkami limonki pozostałej limonki. Całość posyp posiekaną kolendrą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 87


Zobacz więcej na temat:

ryżcurryprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE