Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Dieta wegańska a ciąża


16.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta wegańska a ciąża


   Weganizm jest stylem życia opartym głównie na stosowaniu diety wegańskiej. Weganie rezygnują ze spożywania produktów zwierzęcych, a także pożywienia, którego produkcja wiąże się z eksploatacją zwierząt. Weganie nie spożywają nabiału i często również miodu. Weganie nie stosują kosmetyków i nie kupują odzieży powstałej z wykorzystaniem odzwierzęcych surowców, nie biorą również udziału w rozrywkach, w których wykorzystuje się zwierzęta (np. nie chodzą do cyrku), nie używają również produktów testowanych na zwierzętach. Podstawą diety wegańskiej są warzywa i owoce, zboża i produkty zbożowe, a także rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i oleje roślinne.





Białko w diecie wegańskiej

   Człowiek musi przyjmować dziewięć aminokwasów egzogennych wraz z pożywieniem. Pozostałe mogą być wytwarzane przez sam organizm. Wszystkie aminokwasy egzogenne znajdują się w pokarmie pochodzenia roślinnego, ale w ilościach, które nie wystarczają na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Chcąc dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy, należy spożywać białka zbóż i roślin strączkowych w ciągu dnia. Inne dobre źródła wegańskiego białka to ser tofu i inne produkty sojowe, masło orzechowe i orzechy. Kwestię pokrycia zapotrzebowania wegan na białko poddano szczegółowym analizom. Badania wykazały, że weganie spożywający zróżnicowane źródła białka nie cierpią na jego niedobór.



Weganka w ciąży

   Ciężarna kobieta, która jest weganką nie musi zmieniać swojego sposobu odżywiania. Kobiety w ciąży będące na diecie wegańskiej są rzadziej narażone na wystąpienie stanu przedrzucawkowego. Badania potwierdziły także brak negatywnego wpływu weganizmu na płód. Nie ogranicza podaży niezbędnych substancji odżywczych dla dziecka. Dobrze zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa. Kobieta w ciąży powinna skonsultować z dietetykiem klinicznym swój jadłospis pod kątem składników odżywczych dostarczanych w diecie, a także dostosować go do fizjologii ciąży. Konieczna jest również konsultacja z lekarzem prowadzącym i odpowiednia suplementacja.



O czym pamiętać?

   Pierwszą zasadą jest zwiększenie spożycia kaloryczności diety w ciąży, według zaleceń norm żywieniowych. W drugim trymestrze trzeba dostarczać na rozwijające się dziecko dodatkowe 360 kcal na dobę, natomiast w trzecim dodatkowe 475 kcal w ciągu doby. Spożywana żywność powinna być jak najbardziej urozmaicona, dzięki czemu będzie możliwe dostarczenie wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania płodu. Bardzo ważne jest też dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika, którego bogatym źródłem są produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.

   Wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym w diecie kobiety ciężarnej. Powinna spożywać od 1000 do 1300 mg wapnia. Znajduje się między innymi w tofu, nasionach soi i migdałach. Wiele produktów nie zawierających mleka jest wzbogacanych w wapń, witaminę D i B12. Źródłem dobrze przyswajalnego wapnia są również jarmuż, brokuły, kapusta i mleko sojowe. Witamina D jest syntetyzowana przez organizm, w związku z czym wystarczy wyjść na spacer w słoneczny dzień oraz pić mleko sojowe wzbogacone w tę witaminę. Wszelkie suplementy zawierające witaminę D powinny być stosowane z dużą dozą ostrożności, ze względu na toksyczność dużych dawek tego związku.

   Żelazo jest bardzo ważnym elementem diety wegańskiej, zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży. Zaleca się spożywanie co najmniej trzech porcji produktów, które są bogate w żelazo, w ciągu dnia. Główne źródła tego minerału to produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, a także brokuły i brukselka, suszona fasola i groszek oraz orzechy. Żelazo wchłania się lepiej w towarzystwie witaminy C. Należy więc dodatkowo jeść pomarańcze, truskawki, grejpfruty i warzywa bogate w ten związek organiczny (np. pomidory, brukselka, zielona papryka).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE