Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 400 g marchwi
- 1 sztuka ziemniak
- 200 ml mleka kokosowego
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1-2 sztuki płaskiej łyżeczki curry
- 1 sztuka płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
- 1 szczypta mielonych goździków
- świeżo zmielony pieprz
- 1 szczypta chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i ziemniak obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj marchewkę i ziemniak i smaż przez chwilę.
- Dopraw warzywa curry, imbirem, cynamonem, anyżem i szczyptą goździków. Smażąc, często mieszaj.
- Skrop warzywa sokiem z cytryny, posyp słodką papryką i zamieszaj. Następnie dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Gdy będą miękkie, wlej mleko kokosowe i zmiksuj.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka