Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Jednym ze sposobów na oszczędzanie czasu jest wykorzystywanie w kuchni kostek rosołowych. Jednakże, czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? A może nie mamy się czego obawiać? Cóż, by odpowiedzieć sobie
Powysiłkowa alergia pokarmowa występuje też pod nazwą FDEIA (ang. food - dependent exercise - induced anaphylaxis). Choroba polega na wystąpieniu reakcji anafilaktycznej po wysiłku związanej ze spożyciem pokarmu. Powysiłkowa alergia pokarmowa jest ba
Kawa żołędziówka to niezwykle interesujący zamiennik tradycyjnej kawy - ma bogaty smak i aromat, mogą ją pić niemal wszyscy, niezależnie od wieku oraz stanu zdrowia, wspomaga pracę układu pokarmowego... Zalety żołędziówki można wymieniać bez końca. W
Gotowe posiłki dla niemowląt umieszczone w szklanych słoiczkach w postaci przecieru zyskują na popularności. Przy zakupie produktów należy zwrócić uwagę na skład i wartość odżywczą. Owocowe i warzywne papki oraz obiadki w rozdrobnionej formie są bard
Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k
Alergia pokarmowa to reakcja układu odpornościowego na substancje znajdujące się w pożywieniu. Alergia pokarmowa wymaga podjęcia leczenia. Terapia polega przede wszystkim na stosowaniu diety eliminacyjnej. W przypadku, gdy leczenie dietetyczne nie pr
Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych, sposobów. Z wielu powodów uznać można go
To, że od cukru można się uzależnić, to nie mit. Słodkości potrafią wywołać nie tylko uzależnienie psychiczne, objawiające się po prostu ochotą na ciastko, batona lub lody. To także uzależnienie fizyczne - organizm po prostu domaga się cukru, jeszcze
Ma różne przyczyny i przebieg, ale zawsze jest niezwykle uciążliwa i popsuć może nawet ważne życiowe wydarzenia - wymarzone wakacje, ślub, egzamin czy rozmowę o pracę. Wszystko na temat biegunki, tej jakże złośliwej dolegliwości, jej przyczyn, rodzaj
Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które, choć dostarcza znikomą ilość kalorii, jest prawdziwa bombą wartości odżywczych. Znienawidzony nie tylko przez dzieci, dziś powraca na salony, gdzie króluje nie tylko jako modny składnik obiadowych dań cz
Na sklepowych półkach znajduje się wiele rodzajów płatków śniadaniowych. Na opakowaniach widnieją oznaczenia "z pełnego ziarna", "fit", "źródło witamin i minerałów". Niemniej nie każdy produkt tego typu jest zdrową żywnością. Przeciętna porcja płatkó
Zespół metaboliczny to zbiór różnego rodzaju dolegliwości i czynników zwiększających ryzyko zachorowania na poważne choroby. Leczony jest wielokierunkowo - w zespole metabolicznym niezwykle ważna jest dieta i odżywianie. Zespól metaboliczny to poważn
Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m
Dieta i odżywianie ma wpływ na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iż jedzenie oddziałuje również na naszą psychikę. Doświadczenie empiryczne wielu z nas oraz liczne badania naukowe potwierdzają, iż jedzen
Czym jest freeganizm? Jakie są jego zasady? Co to za nowa moda? Jeśli nie nowa, to jaka jest freegańska historia? Tego typu pytania, na wzmiankę o freeganizmie, zadają sobie wszyscy, którzy nie mieli z nim nigdy do czynienia. Pierwsze z tym słowem sk
Figa, zarówno świeża jak i suszona, posiada wiele wartości odżywczych - tym samym na pytanie o to, która są lepsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Da się jednak bez trudu wymienić cechy, którym figi świeże różnią się od tych suszonych. Figi są więc
Organizm składa się w 60% z wody. Niedobór płynów należy stale uzupełniać pijąc niskokaloryczne napoje. Poniżej został przedstawiony ranking najbardziej niskokalorycznych napojów. Większość z nich jest zdrowych i można je pić do woli. Wyjątkiem są ka
Przepisy na bezglutenowe wypieki (oraz ogólnie rzecz biorąc bezglutenowe jedzenie) coraz częściej pojawiają się w różnego rodzaju publikacjach czy na internetowych blogach kulinarnych. Coraz częściej odnaleźć możemy również bezglutenowe produkty, np.
Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach - są tanie i dostępne przez okrągły rok, mają liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne, a szeroka gama ich możliwych zastosowań w kuchni pozwala na korzystanie z nich bez nar
Wodorosty to wodne rośliny oraz wielokomórkowe protisty. Nazywa się je również "morską trawą". Pojęciem wodorostów określa się min.: duże glony (np. brunatnice i ramienice), glony nitkowate i rośliny wodne zanurzone (np. rogatek i wywłócznik). Wodoro