Dzisiaj jest: Poniedziałek, 29.04.2024 Imieniny: Piotra i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Smażenie Smażenie

27.12.2008

Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100 stopni C,... WIĘCEJ


Czym różni się kefir od jogurtu Czym różni się kefir od jogurtu

11.12.2008

Napoje z mleka poddanego ukwaszeniu przez bakterie fermentacji mlekowej, z ewentualnym współdziałaniem drożdży, stanowią od niepamiętnych czasów formę utrwalonych postaci... WIĘCEJ


Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów

11.12.2008

Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i... WIĘCEJ


Alergia pokarmowa Alergia pokarmowa

11.12.2008

Nieżyt nosa, biegunki, wymioty, obrzęki krtani, objawy astmatyczne, zmiany skórne w postaci wyprysku lub pokrzywki mogą być reakcjami alergicznymi. Problem alergii... WIĘCEJ


Zatrucia grzybami Zatrucia grzybami

11.12.2008

Polska jest krajem o szczególnie dużej liczbie zatruć grzybami, co wynika zapewne z powszechności zbierania ich w środowisku naturalnym. W krajach zachodnich, gdzie grzyby... WIĘCEJ


Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności

11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub... WIĘCEJ


Metody utrwalania żywności Metody utrwalania żywności

10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności... WIĘCEJ


Co zrobić aby zapobiec stratom witamin Co zrobić aby zapobiec stratom witamin

08.12.2008

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin... WIĘCEJ


Probiotyki i prebiotyki Probiotyki i prebiotyki

08.12.2008

Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii. Obecnie naukowcy badają skutki oddziaływania różnych gatunków bakterii na stan i funkcjonowanie układu... WIĘCEJ


Woda mineralna a woda źródlana - różnice Woda mineralna a woda źródlana - różnice

07.12.2008

Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych... WIĘCEJ


Bioflawonoidy Bioflawonoidy

06.12.2008

Bioflawonoidy są to charakterystyczne dla roślin związki fenolowe, najczęściej żółte i bezbarwne barwniki roślin, rozpuszczalne w wodzie "towarzysze broni" witaminy C.... WIĘCEJ


Dioksyny w żywności Dioksyny w żywności

05.12.2008

Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów. Najbardziej znaną jest molekuła oznaczona symbolicznie TCDD. Zalicza się do... WIĘCEJ


Prawidłowa waga do wzrostu Prawidłowa waga do wzrostu

05.12.2008

Prawidłowa waga do wzrostu. Tabela podaje prawidłową wagę dla osób w wieku około 30 lat, w ubraniu i w butach. Dla osób starszych lub młodszych należy wprowadzić... WIĘCEJ


Rodzaje herbat Rodzaje herbat

04.12.2008

Ojczyzną herbaty są Chiny, gdzie jest uprawiana od ponad pięciu tysięcy lat. Następnie zaczęli uprawiać herbatę Japończycy, Koreańczycy i ludy południowo - wschodniej Azji.... WIĘCEJ


Promile alkoholu we krwi Promile alkoholu we krwi

04.12.2008

W polskim prawie dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi do 0.2 promila [?], zawartość od 0.2 do 0.5 promila jest traktowana jako stan po spożyciu alkoholu,... WIĘCEJ


Etapy zrzucania wagi Etapy zrzucania wagi

04.12.2008

Często po pierwszych dnia odchudzania jesteśmy zachwyceni efektami, nie zdając sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. O spalaniu tłuszczu możemy mówić... WIĘCEJ


Okołodobowy rytm biologiczny organizmu Okołodobowy rytm biologiczny organizmu

03.12.2008

Organizm człowieka znajduje się w homeostazie, co oznacza: stałość warunków fizyko-chemicznych, pH, temperatury, ciśnienia osmotycznego. Homeostaza określa zakres wartości,... WIĘCEJ


Mrożonki owocowe i warzywne Mrożonki owocowe i warzywne

03.12.2008

Sezon na mrożonki to przede wszystkim zima i wczesna wiosna. Zeszłoroczne warzywa i owoce są już wtedy mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma; brakuje też wielu dodatków... WIĘCEJ


Aspartam Aspartam

03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez... WIĘCEJ


Skorupki jaj Skorupki jaj

03.12.2008

Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »