Założenia - dieta żółta:
Kolor żółty - działa antystresowo, rozwesela - ma właściwości pobudzające. Oczyszcza krew i ułatwia trawienie. Poprawia pracę gruczołów limfatycznych, zwalcza cellulit.
Produkty zalecane w diecie żółtej:
- cytryny,
- pomarańcze,
- banany,
- żółta papryka,
- jajka,
- grejpfruty,
- cebula,
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- trochę masła.
|
|
Produkty zabronione w diecie żółtej:
- mocna kawa i herbata,
- napoje alkoholowe
Przykład - dieta żółta:
Codziennie rano
Pierwsze śniadanie:
- pojemniczek odtłuszczonego jogurtu naturalnego (0 proc. tłuszczu) z 2 łyżkami otrąb
- szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta i cytryny rozcieńczonego wodą
Drugie śniadanie:
- sezonowy owoc, np. jasne czereśnie, renkloda, mała gruszka
- sok z żółtego owocu (ananasa)
- mały banan lub jabłko
Dzień pierwszy
Obiad:
- zupa krem z warzyw
- talerz warzyw
- filiżanka naparu oczyszczającego z łopianu i mięty
Kolacja:
- szklanka soku z jabłka i ananasa
- sałatka owocowa (jabłko, banan, ananas, grejpfrut i kilka rodzynek)
- szklanka jogurtu z kiwi lub gruszką
Dzień drugi
Obiad:
- talerz kremu warzywnego
- kawałek chudego kurczaka z rożna
- strąk żółtej papryki
Kolacja:
- pucharek sałatki owocowej z ananasa i banana
- surówka z papryki, z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
- filiżanka naparu oczyszczającego (jak pierwszego dnia na obiad)
Dzień trzeci
Obiad:
- pół grejpfruta
- ryż z warzywami
Kolacja:
- talerz zupy kukurydzianej
- sałatka (5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej, pęczek rukoli lub roszponki i połówka jabłka pokrojonego w plasterki)
- filiżanka naparu oczyszczającego (jak w poprzednie dni)
Zupa kukurydziana:
Składniki (4 porcje): 3 kolby kukurydzy, 1 marchewka, kawałek selera, 3 ziemniaki, 1 młoda cukinia, 1 papryka, sól, kostka rosołowa, pieprz, 100 ml śmietany. Ziarna kukurydzy ugotować, zmiksować. Marchewki i selera zalać 1,5 l wody, zagotować, dodać ziemniaki i kukurydzę, plasterki cukinii, pokrojoną paprykę i kostkę rosołową, gotować przez chwilę, przyprawić, zabielić śmietaną.
Surówka z papryki:
Składniki (4 porcje): 2 żółte papryki, pół ogórka, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, sól, cukier, czosnek, pół cytryny. Papryki i cebulę pokroić w kostkę, a ogórek na plasterki, wymieszać ze zblanszowanym groszkiem. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać z oliwą, polać surówkę.
Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Zupa schowana do lodówki wystarczy ci na kilka dni. Żółte owoce możesz podjadać bez ograniczeń - szczególnie grejpfruty. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą.