Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
6 sztuk filetów z dorsza
1 łyżka masła
450 g mrożonego szpinaku
2 plastry wędzonego łososia
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
pieprz
sól
1 sztuka żółta papryka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na rozgrzanym maśle podsmaż zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Paprykę umyj, osusz, usuń pestki, pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Smaż wszystko przez 10 minut, a następnie odstaw do przestygnięcia.
- Rozłóż prostokąt folii celofanowej do pieczenia i ułóż na niej płaty ryby tak, by na siebie zachodziły. Oprósz dorsza solą oraz pieprzem.
- Na rybie rozsmaruj farsz szpinakowy. Następnie rozłóż równomiernie płaty wędzonego łososia. Zwijaj roladę, łącząc brzegi ryby, ściśle ściągaj folię, by jej końce znalazły się pod spodem.
- Tak przygotowaną roladę ułóż w formie keksówce. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmij roladę z piekarnika, a gdy ostygnie usuń folię. Wstaw roladę na noc do lodówki.
Źródło przepisu: moje smaki życia