Dzisiaj jest: Środa, 27.10.2021 Imieniny: Sabiny i Iwony



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ODŻYWIANIE

Choroba Alzheimera - przyczyny, objawy, metody leczenia 
Choroba Alzheimera - przyczyny, objawy, metody leczenia
10.10.2021

Choroba Alzheimera to nieodwracalne, przewlekłe schorzenie układu nerwowego, które dotyczy głównie ludzi starszych. Długi okres rozwija się bezobjawowo. Wywołuje trwałe zmiany w mózgu. W zaawansowanym stadium chorzy mogą cierpieć na zaburzenia snu, z



Biedrzeniec anyż - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Biedrzeniec anyż - właściwości zdrowotne i zastosowanie
28.09.2021

Anyż (anyżek, anyż biedrzeniec) to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie w medycynie jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy, wykrztuśny, moczopędny oraz poprawiający trawienie. Anyżek ma zastosowanie w kuchni, w przemyśle kosmetyczny



Borelioza (krętkowica kleszczowa) - objawy, przyczyny i leczenie 
Borelioza (krętkowica kleszczowa) - objawy, przyczyny i leczenie
23.09.2021

Borelioza to najczęściej występująca choroba odkleszczowa na świecie. Zakażenie zachodzi w wyniku ukłucia i pasożytowania kleszcza w skórze. Rumień wędrujący to najczęstszy symptom początkowej fazy boreliozy. Pojawia się u 50-80% ludzi zakażonych i j



Nietrzymanie moczu - charakterystyka dolegliwości i metody jej leczenia 
Nietrzymanie moczu - charakterystyka dolegliwości i metody jej leczenia
06.09.2021

Nietrzymanie moczu to wstydliwa i coraz bardziej rozpowszechniona wśród ludzi choroba, która obiera komfort życia. Polega na niezamierzonym oddawaniu moczu. Ma charakter przewlekły i znacznie częściej dotyczy kobiet, niż mężczyzn. Nietrzymanie moczu



Kombucha (kombucza) - co to jest? Właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kombucha (kombucza) - co to jest? Właściwości zdrowotne i zastosowanie
30.07.2021

Kombucza to napój, który wytwarza się ze słodzonej sfermentowanej herbaty. Jest lekko gazowany, ma orzeźwiający słodko-kwaskowy smak, a więc idealnie gasi pragnienie. Może być doskonałym zamiennikiem napojów gazowanych. W skład kombuczy wchodzą zazwy



Fruktozemia (nietolerancja fruktozy). Objawy, przyczyny i leczenie dietetyczne 
Fruktozemia (nietolerancja fruktozy). Objawy, przyczyny i leczenie dietetyczne
14.06.2021

Fruktozemia (wrodzona nietolerancja fruktozy), to choroba o podłożu genetycznym, której objawy ujawniają się w chwili wprowadzenia do diety pokarmów zawierających m.in. fruktozę i sacharozę. Zaburzenia ze strony układu pokarmowego, które pojawiają si



Czy kwiaty doniczkowe trzymane w domu wpływają korzystnie na zdrowie? 
Czy kwiaty doniczkowe trzymane w domu wpływają korzystnie na zdrowie?
07.06.2021

Kwiaty ustawiamy w pomieszczeniach głównie ze względów estetycznych. Pięknie się prezentują, urozmaicają wygląd szarych i nieciekawych biur, nadając im lepszego wyglądu. Dodatkowo rozweselają dom i uspokajają. Okazuje się, że rośliny to swego rodzaja



Komary - co je odstrasza? Sprawdzone sposoby na pozbycie się komarów 
Komary - co je odstrasza? Sprawdzone sposoby na pozbycie się komarów
17.05.2021

Wiele osób narzeka na komary, gdyż potrafią być naprawdę uciążliwe. Pojawiają się wiosną i są aktywne aż do jesieni. Aby samica owada mogła złożyć jaja, potrzebuje pokarmu, czyli krwi. Komary szczególnie przyciąga pot oraz dwutlenek węgla wydychany przez człowieka. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat tego, co je odstrasza. Poznaj skuteczne metody na pozbycie się tych natarczywych owadów.



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie 
Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie
19.04.2021

Orzeszki kola są mało znanym produktem żywnościowym. Mają jednak wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przyjrzeć się im bliżej. Mogą być idealnym dodatkiem do deserów i zamiennikiem kawy, ponieważ dodają energii i poprawiają nastrój. Są bowiem sk



Charakterystyka warzyw liściowych 
Charakterystyka warzyw liściowych
14.04.2021

Warzywa liściowe to popularna i bardzo rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest chętnie stosowana w gastronomii jako element sałatek oraz surówek. Liściowe spożywane są w formie surowej również jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek



Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Guarana - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Guarana - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.03.2021

Guarana (Paullinia cupana) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej lecznicze właściwości znane są od dawna i były wykorzystywane już przez rdzennych mieszkańców Amazonii i Brazylii. Guarana swoją popularność zdobyła jako środek



Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze 
Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze
21.03.2021

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó



Jakie owoce wspierają trawienie? 
Jakie owoce wspierają trawienie?
18.03.2021

Zdrowym sposobem na walkę z zaparciami jest włączenie do diety owoców pobudzających trawienie. Warto postawić na cytrusy, owoce suszone i te z drobnymi pestkami. Dobrym wyborem będą też niektóre owoce egzotyczne. Substancje w nich obecne pomagają w o



Gotu kola - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Gotu kola - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.03.2021

Gotu kola znana również pod nazwą wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.), jest jedną cenionych od wieków i stosowanych na szeroką skalę roślin leczniczych. Należy do roślin wieloletnich z rodziny selerowatych. Uważana jest za roślinę o właściwości



Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
12.03.2021

Chrom jest jednym z ważnych mikroelementów w organizmie. Zawartość chromu w ciele dorosłego człowieka szacuje się na ok. 1-6 mg. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego chrome i oznacza barwę, która odnosi się do różnych kolorowych minerałów, w któ



Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie 
Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie
10.03.2021

Owoce kandyzowane to smaczny zamiennik powszechnie spożywanych słodyczy. Kolorowe i słodkie owoce przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Można je dodawać do muesli i lodów, dekorować nimi ciasta lub spożywać jako oddzielną przekąskę. Czy owoce kand



Ginkgo biloba - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Ginkgo biloba - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
04.03.2021

Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) to jeden z najstarszych gatunków drzew. Substancje bioaktywne w nim obecne, mogą usprawniać krążenie krwi, co chroni przed niedotlenieniem mózgu i śmiercią neuronów. Roślina może pomóc w profilaktyce schorzeń neuro



Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze 
Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze
28.02.2021

Grzyby uprawne to bardzo popularny produkt spożywczy, który jest chętnie wykorzystywany w gastronomii. W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie wieloma gatunkami grzybów uprawnych, dzięki ich dostępności przez cały rok, łatwości zbioru oraz



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 45 |