Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 150-200 g słodkiego twarożku
- 2 sztuki jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- serek homogenizowany o smaku truskawkowym
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka roztrzep w misce i wymieszaj na gładką masę z twarożkiem. Stopniowo wsypuj makę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na niego po łyżce masy i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
- Przed podaniem posyp placuszki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym lub polej je serkiem homogenizowanym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka