Dzisiaj jest: Piątek, 30.10.2020 Imieniny: Zenobii i Przemysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

ARTYKUŁY

Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie 
Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie
27.10.2020

Niektóre czynniki mogą powodować zmniejszenie produkcji śliny. Ślina pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobór może powodować przykre objawy. Obejmują one w szczególności ból w jamie ustnej, kłopoty z połykaniem, zmiany w odczuwaniu smaku, problemy



Charakterystyka warzyw rzepowatych 
Charakterystyka warzyw rzepowatych
25.10.2020

Warzywa rzepowate to grupa surowców roślinnych, która jest stosowana szeroko w gastronomii jako element sałatek, surówek oraz konserw warzywnych. Wśród warzyw rzepowatych można wymienić popularną rzodkiew zwyczajną (rzodkiewkę), oraz mniej znane, tak



Produkty działające moczopędnie 
Produkty działające moczopędnie
19.10.2020

Istnieją naturalne produkty, głównie są to zioła, które mogą wpływać na zwiększenie dobowego wydalania moczu. Oprócz nasilenia diurezy mogą również sprzyjać usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a poza tym mają wiele innych korzystnych właściwości zdro



Olej z czarnuszki - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Olej z czarnuszki - charakterystyka i właściwości zdrowotne
17.10.2020

Olej z czarnuszki to olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (łac. Nigella sativa L.). Od starożytności był wykorzystywany jako zamiennik pieprzu w kuchni indyjskiej, egipskiej oraz wśród Greków i Rzymian. Swoje zastosowanie znalazł ró



Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie
11.10.2020

Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.



Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
10.10.2020

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat



Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne organizmu? 
Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne organizmu?
05.10.2020

Zapotrzebowanie organizmu na energię to ilość energii zawartej w pożywieniu, która konieczna jest do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, związanego z utrzymaniem masy i składu ciała oraz wykonywaną aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie en



Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie 
Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie
01.10.2020

Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec



Przegląd substancji zagęszczających i żelujących stosowanych w żywności 
Przegląd substancji zagęszczających i żelujących stosowanych w żywności
27.09.2020

Substancje zagęszczające (zagęstniki) to związki chemiczne dodawane do żywności celem poprawy gęstości danych produktów. Dzięki zdolności wiązania znacznych ilości wody zwiększają lepkość produktów i poprawiają ich gęstość. Substancje żelujące to sub



Żywienie w samolocie i w kosmosie 
Żywienie w samolocie i w kosmosie
21.09.2020

Pożywienie wydawane w samolotach powinno być bezpieczne, odpowiednio przyrządzone i przede wszystkim zdrowe. Zależy to także od oferty usług linii lotniczych. Z kolei posiłki kosmiczne przypominają te, które jada się na Ziemi. Powinny one zapewniać k



Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.09.2020

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu



Owoce runa leśnego - rodzaje, kaloryczność, wpływ na zdrowie 
Owoce runa leśnego - rodzaje, kaloryczność, wpływ na zdrowie
13.09.2020

Owoce leśne można zbierać latem, gdyż właśnie o tej porze roku, występuje ich najwięcej. Jagody, jeżyny, maliny i poziomki - te owoce zbieramy najczęściej. Są nie tylko zdrowie, ale i bardzo smaczne. Idealnie pasują do deserów, ale same w sobie mogą



Budyń, kisiel, czy galaretka? 
Budyń, kisiel, czy galaretka?
07.09.2020

Budyń, kisiel i galaretka to desery uwielbiane chyba przez wszystkich. Z reguły mają niewiele kalorii, a jeśli przyrządzimy je ze zdrowych składników i dodamy wartościowe dodatki, możemy dostarczyć sobie cennych związków odżywczych - błonnika, witami



Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała 
Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała
31.08.2020

Na rynku dostępnych jest coraz więcej suplementów diety, które zawierają ekstrakty z rośliny garcinia cambogia. Preparaty są skierowane przede wszystkim dla osób pragnących utracić zbędne kilogramy. Jednak czy faktycznie mogą być skutecznym środkiem



System HACCP - definicje i zasady 
System HACCP - definicje i zasady
24.08.2020

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli to system, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez określanie i opisanie zagrożeń oraz ryzyk zdrowotnych, które mogą wystą



Muszka owocówka - metody zwalczania 
Muszka owocówka - metody zwalczania
19.08.2020

Dla wielu osób muszki owocówki są uciążliwym problemem, szczególnie w porze letniej. Bardzo często można je zauważyć w pobliżu dojrzałych owoców lub słodkich produktów, np. dżemów albo syropów owocowych. Istnieje kilka prostych i skutecznych sposobów



Zaburzenia zmysłu smaku - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie 
Zaburzenia zmysłu smaku - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
15.08.2020

Większość ludzi odnosi się do smaku jak do czegoś zrozumiałego, jednak zaburzenia w jego odczuwaniu mogą w sposób niekorzystny oddziaływać na sferę życia oraz zdrowie człowieka. Ludzie z zaburzeniami odczuwania smaku mogą dużo tracić, jeśli chodzi o



Charakterystyka warzyw cebulowych 
Charakterystyka warzyw cebulowych
10.08.2020

Warzywa cebulowe (Alliaceae) to cieszące się popularnością na całym świecie surowce roślinne, które stosowane są w gastronomi jako dodatek do sałatek, surówek, czy konserw warzywnych. Cebulowe to duża rodzina, w której znaleźć można między innymi war



Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
01.08.2020

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest już od czasów starożytności. Nazywana jest także drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie rośliny, w czasie degustacji przypominają smak chrzanu. Z uwagi na wartościowy skład oraz wielostronne zastosowani



Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny 
Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny
30.07.2020

Mięso z dziczyzny rządziło dawniej na polskich stołach oraz uchodziło za specjał kuchni polskiej. Dzisiaj, jada się go dużo mniej. Konsumenci najczęściej sięgają po wieprzowinę lub drób z hodowli przemysłowej. To błąd. Dziczyzna to mięso bardzo warto



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 41 |