Mleko migdałowe to idealny zamiennik mleka krowiego: jest przyjazne dla osób nietolerujących laktozy i uczulonych na nabiał. To także jeden z ulubionych dodatków w diecie wegańskiej, bo jest pyszne i bardzo uniwersalne. Jak można wykorzystać je w codziennej diecie?
|
|
Jak powstaje mleko migdałowe?
Aby uzyskać mleko migdałowe, wykorzystuje się tak zwany proces ekstrakcji, w wyniku czego powstaje migdałowa pulpa oraz płyn. Kupując tego typu mleko roślinne, należy koniecznie zwracać uwagę na skład, który powinien być całkowicie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków, barwników lub konserwantów.
Na rynku można znaleźć różne rodzaje mleka kokosowego: bez cukru, słodzone syropem z agawy, z podwyższoną zawartością białka, z dodatkiem nasion chia, czy wapnia (opcja szczególnie cenna dla osób na diecie wegańskiej). Nie brakuje również napojów smakowych lub takich, które mają zastępować w kuchni śmietanę. Migdałowa śmietanka nie będzie się ścinać i można łączyć ją z kwaśnymi składnikami. Szeroki wybór mleka migdałowego znajduje się w markecie online: https://organic24.pl/category/napoje-roslinne-mleko-migdalowe. Najlepiej napój z certyfikatem BIO, wówczas wiadomo, że to produkt najwyższej jakości.
Mleko migdałowe - właściwości dla zdrowia
To produkt niskokaloryczny, o przyjemnym, naturalnie słodkim smaku, z orzechową nutą. W rzeczywistości to nie mleko, ale napój roślinny, bez żadnych odzwierzęcych dodatków. Dostarcza organizmowi białka, jest także źródłem witaminy D, E, B2 i B12. Nie posiada laktozy ani glutenu. Szkodzić może jedynie tym osobom, które mają uczulenie na migdały, lub ogólnie źle tolerują orzechy.
Do czego wykorzystać mleko migdałowe?
Ma równie szerokie zastosowanie, jak mleko krowie. Można użyć go do przygotowania:
• Ciast, ciasteczek, wszelkich wypieków
• Naleśników, gofrów
• Deserów
• Jako dodatek do kawy lub herbaty
• Dań wytrawnych, do których wykorzystuje się mleko
• Koktajli i smoothies
Szeroki wybór produktów w markecie https://organic24.pl/category/ecomil pozwoli znaleźć napój migdałowy do różnych zastosowań.
Mleko migdałowe jest smaczne samo w sobie, można je pić nawet samodzielnie, bez żadnych dodatków. Miłośnicy cappuccino i latte powinni zainteresować się szczególnie wersją dla baristów, która świetnie się spienia i sprawia, że kawa z roślinnym dodatkiem smakuje wprost wybornie.
Pomysły na wykorzystanie mleka migdałowego w kuchni
Oto dwie inspiracje na szybkie i smaczne posiłki dla każdego.
Owsianka z owocami sezonowymi
Do jej przygotowania potrzebne będą:
• Płatki górskie - ok. pół szklanki
• Mleko migdałowe - szklanka lub więcej
• Dowolny słodzik - np. miód, cukier, lub syrop z agawy
• Szczypta soli
• Dowolne owoce, pokrojone w kostkę
Płatki owsiane zagotować krótko z mlekiem migdałowym i szczyptą soli. Pozostawić je później, by wchłonęły płyn i zgęstniały. Dosłodzić do smaku i podawać z owocami.
Zupa krem z pieczonego kalafiora
Do przygotowania potrzebne będą:
• 1 kalafior
• 2 ziemniaki
• 1 cebula
• 4 ząbki czosnku
• Odrobina oliwy
• Mleko migdałowe (około 1 litr lub więcej)
• Sól i pieprz do smaku
Kalafior podzielić na różyczki, posmarować oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, obraną cebulą i czosnkiem. Upiec do miękkości w temperaturze ok. 180 stopni.
Po upieczeniu warzywa przełożyć do garnka i zalać mlekiem migdałowym, a następnie dokładnie zmiksować na gładki krem. Później doprowadzić zupę do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz. Podawać z prażonymi pestkami dyni.
Mleko migdałowe przypadnie do gustu każdemu. Warto włączyć je na stałe do codziennej diety, bo ma wiele zastosowań i jest pyszne!