Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku? 
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku?
17.05.2022

Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie. Dla porównania owoców - około 200 gramów. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, świeże, ponieważ te mają



Jakie warzywa wspierają trawienie? 
Jakie warzywa wspierają trawienie?
27.02.2022

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w



Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu? 
Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu?
08.12.2020

Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w sytuacji, gdy nie wiemy, jak je trwale usunąć. Co w takiej sytuacji robić? Ja



Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie 
Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie
21.11.2020

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb



Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boćwina (burak liściowy) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.03.2020

Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura



Dieta detoksowa - fakty i mity 
Dieta detoksowa - fakty i mity
10.12.2019

Zaledwie kilka lat temu detoks na bazie soków owocowo-warzywnych stał się jednym z najbardziej popularnych metod w oczyszczaniu naszego organizmu. Owoce, jak i warzywa, na bazie których są przygotowywane soki, posiadają bogactwo witamin, składników m



Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pasternak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2019

Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.



Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce 
Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce
12.08.2019

Warzywa i owoce kupowane w sklepach i marketach zazwyczaj szybko się psują, dlatego wielu konsumentów wyrobiło sobie nawyk przechowywania ich w lodówce. Niemniej nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze. Przec



Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Groch (groszek) cukrowy i łuskowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.05.2019

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w



Pomysły kulinarne na warzywne śniadania 
Pomysły kulinarne na warzywne śniadania
26.02.2019

Śniadanie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia powinno być pożywne i zdrowe. Śniadanie zwykle ma postać kanapek z wędliną lub serem, jajecznicy z chlebem albo płatków śniadaniowych z mlekiem. Dla odmiany warto natomiast wybrać śniadanie bazujące na war



15 pomysłów kulinarnych na zapiekane warzywa - z jajkiem, kurczakiem i w wersji wege 
15 pomysłów kulinarnych na zapiekane warzywa - z jajkiem, kurczakiem i w wersji wege
16.02.2019

Warzywa zapiekane z dodatkiem kurczaka, jajem lub w wersji wege podbiją podniebienia największych łasuchów, a ich wartość odżywcza niewiele różni się od świeżych warzyw. Przyrządzanie zapiekanych warzyw na obiad lub kolację to dobry sposób na przemyc



Pół kilo warzyw (i owoców) dziennie - zalecenia a rzeczywisty poziom spożycia warzyw 
Pół kilo warzyw (i owoców) dziennie - zalecenia a rzeczywisty poziom spożycia warzyw
24.01.2019

Zgodnie z ogólnymi zaleceniami zdrowego żywienia, powinno się zjadać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Optymalna dzienna dawka warzyw i owoców wynosi aż 9 porcji. Bardzo ważne jest spożywanie różnych warzyw i owoców, różniących się kolor



Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.10.2018

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod



Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.04.2018

Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za



Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.03.2018

Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki wiedzy - rukiew to superfoods, pełna wartości odżywczych, który może urozmaicić nas



Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz! 
Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!
23.02.2018

Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.



Chrzan - nie tylko na odporność 
Chrzan - nie tylko na odporność
26.01.2018

Chrzan na polskim stole pojawia się co najmniej raz w roku - podczas świąt wielkanocnych. Przy innych okazjach pojawia się dosyć rzadko, podawany głównie jako dodatek do mięs. Ten dodatek może zrobić więcej dobrego dla Twojego zdrowia, niż Ci się wyd



7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o warzywach 
7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o warzywach
04.01.2018

Myślisz, że warzywa są nudne? Nic bardziej mylnego - ta grupa roślin jadalnych kryje wiele zagadek. Niektóre z warzyw pierwotnie wyglądały inaczej niż współcześnie. Przykładem jest choćby marchew. Są także warzywa, które pojawiły się całkiem niedawno



Azotany i azotyny - źródła w żywności i ich wpływ na zdrowie 
Azotany i azotyny - źródła w żywności i ich wpływ na zdrowie
24.12.2017

Azotany i azotyny znaleźć można w wielu produktach spożywczych. W diecie w umiarkowanych ilościach nie stanowią zagrożenia, jednak gdy jest ich z dużo, mogą szkodzić zdrowiu. Azotany i azotyny przenikają one do roślin z nawożonej gleby, są także doda



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |