Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 szczypta soli
- Farsz
2 sztuki średnie buraki
10 sztuk orzechów włoskich
120 ml słodkiej śmietanki 18%
3 sztuki jajka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
kawałek sera Mimolette
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło, sól i zagnieć z 2 łyżkami wody. Gotowe ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Odetnij nadmiar ciasta wystający ponad formę.
- Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp suszoną fasolę. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń papier z fasolą.
- Buraki obierz i włóż w całości do wrzątku z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotuj przez 15 minut. Następnie ostudź i pokrój w 1-cm kostkę. Orzechy podziel na ćwiartki. Tak przygotowane buraki oraz orzechy rozłóż równomiernie na podpieczonym cieście.
- Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę wylej na ciasto. Wierzch posyp startym na wiórki serem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!