Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Buraczano-orzechowe quiche


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki
  • 100 g  masła
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 2 sztuki średnie buraki
  • 10 sztuk orzechów włoskich
  • 120 ml  słodkiej śmietanki 18%
  • 3 sztuki jajka
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kawałek sera Mimolette

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło, sól i zagnieć z 2 łyżkami wody. Gotowe ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Odetnij nadmiar ciasta wystający ponad formę.
  2. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp suszoną fasolę. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń papier z fasolą.
  3. Buraki obierz i włóż w całości do wrzątku z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotuj przez 15 minut. Następnie ostudź i pokrój w 1-cm kostkę. Orzechy podziel na ćwiartki. Tak przygotowane buraki oraz orzechy rozłóż równomiernie na podpieczonym cieście.
  4. Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę wylej na ciasto. Wierzch posyp startym na wiórki serem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE