Dzisiaj jest: Sobota, 23.01.2021 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

ARTYKUŁY

Dieta w leczeniu dyslipidemii 
Dieta w leczeniu dyslipidemii
07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczynioweg



Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała? 
Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała?
27.12.2020

Przeprowadzenie analizy składu ciała, pomaga lepiej określić procentową zawartość składników ciała: wody, białka, tkanki, tłuszczowej, tkanki mięśniowej i kostnej. W prosty sposób można odczytać także inne parametry, np. BMI, wiek metaboliczny, stan



Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne 
Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne
12.12.2020

Otyłość to choroba przewlekła, która cechuje się nadmierną ilością tkanki tłuszczowej w organizmie (u kobiet powyżej 30% masy ciała, u mężczyzn powyżej 25% masy ciała). Jest to stan patologiczny, który prowadzi do uszkodzenia i nieprawidłowego funkcj



Dieta w chorobie niedokrwiennej serca 
Dieta w chorobie niedokrwiennej serca
04.12.2020

Choroba niedokrwienna serca zwana też jako choroba wieńcowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Choroba pogarsza jakość życia pacjenta. Oprócz terapii farmakologicznej, chorym zaleca się również leczenie niefarm



Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych 
Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych
13.11.2020

Choroby neurodegeneracyjne są coraz częstszym problemem w starzejącym się społeczeństwie. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane charakteryzują postępujące procesy degradacji komórek nerwowych, co skutkuje obni



Żywienie w chorobach nerek 
Żywienie w chorobach nerek
07.10.2020

Nerki to narząd układu moczowo- płciowego, którego główną rolą jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki umożliwiają utrzymanie homeostazy organizmu oraz produkują niektóre hormony. Do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia konieczne są prawidłowo funkc



Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów 
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
25.09.2020

Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu i zniekształcenia stawów, ich niszczenia, a także upośledzenia funkcji. Jak p



Metody badań antropometrycznych i ich charakterystyka 
Metody badań antropometrycznych i ich charakterystyka
17.09.2020

Nadrzędną częścią każdego postępowania dietetycznego jest ocena stanu odżywienia, a także ocena sposobu żywienia pacjenta. Wyróżnia się wiele metod, dzięki którym istnieje możliwość ich oceny. Można wymienić wśród nich pomiary i badania antropometryc



Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna 
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
02.09.2020

W Polsce, na chorobę Leśniowskiego-Crohna może cierpieć nawet kilkadziesiąt tysięcy osób, szczególnie młodych. Na przełomie ostatnich lat nagminność występowania tego schorzenia wśród ludzi drastycznie wzrosła. W tej chorobie ogromną wartość ma odżyw



Dieta w chorobie Parkinsona 
Dieta w chorobie Parkinsona
05.08.2020

Ludzie z chorobą Parkinsona muszą zwracać szczególną uwagę na to co jedzą. Oprócz właściwie skomponowanej diety, istotna jest również systematyczna aktywność ruchowa, bo dzięki niej, można ujarzmić niektóre objawy, związane ze schorzeniem. Zachęcamy



Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych 
Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych
26.07.2020

Coraz większa świadomość prawidłowych zasad żywienia oraz łatwiejsze diagnozowanie różnych zaburzeń działania układu pokarmowego prowadzi do wyboru zmodyfikowanych diet i sposobów żywienia. O ile modyfikacje eliminacyjne diet są wskazane u osób z nie



Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty 
Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty
08.07.2020

W ostatnich miesiącach szczególną popularność zdobywa dieta sirtfood, dzięki stosowaniu której słynna piosenkarka Adele schudła bardzo dużo kilogramów, bez efektu jo-jo. Autorami tej diety są dwaj brytyjscy specjaliści od żywienia wielu znanych celeb



Dieta pudełkowa 
Dieta pudełkowa
16.05.2020

Dieta pudełkowa, nazywana także dietą cateringową, polega na tym, że klient otrzymuje wybraną ilość posiłków na cały dzień, które odpowiednio wcześniej przyrządza dana firma cateringowa. Nazwa diety - "pudełkowa" wywodzi się od formy, a więc od pożyw



Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży - czym jest i jak ją interpretować? 
Piramida zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży - czym jest i jak ją interpretować?
03.05.2020

Podstawą zdrowia każdego człowieka jest prawidłowy sposób żywienia oraz odpowiedni poziom aktywności fizycznej. Nawyki żywieniowe oraz zasady stylu życia kształtowane są od najmłodszych lat życia i mają fundamentalny wpływ prawidłowy wzrost i rozwój



Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu) 
Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu)
29.04.2020

Dzisiejsze czasy niosą za sobą zmianę stylu życia, ciągły pośpiech, stres, presję i lęki, które powodują, że coraz większą liczbę osób dotyka przewlekłe zmęczenie (astenia). Zmęczenie fizjologiczne mija często po wypoczynku, a spowodowane jest intens



Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku 
Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku
18.03.2020

Choroba refluksowa przełyku (GERD - gastroesophageal reflux disease) to schorzenie, które charakteryzuje się objawami związanymi z cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Skutkuje to podrażnieniem ściany przełyku i występowaniem szeregu



Dieta 3D chili 
Dieta 3D chili
04.03.2020

Dieta 3D chili jest jednym z niewielu diet, która nie wymaga skrupulatnego liczenia kaloryczności posiłków, ani też głodowania. Jej innowacyjność względem innych diet sprowadza się do wspomagania utraty tkanki tłuszczowej przy użyciu odpowiednich prz



Odchudzanie a chitozan 
Odchudzanie a chitozan
23.02.2020

Chitozan jest substancja pochodzenia naturalnego, a jej działanie jest bardzo zbliżone do działania błonnika. Jej właściwości polegają na tym, że pęcznieje w żołądku, przez co czujemy się syci na długi czas. Posiada działanie przeciwbakteryjne. Skute



Czy napoje energetyzujące sprzyjają odchudzaniu? 
Czy napoje energetyzujące sprzyjają odchudzaniu?
11.02.2020

Napoje energetyzujące wielu osobom kojarzą się z dodatkową energią, większą sprawnością oraz poprawa koncentracji i uwagi. W swoim składzie napoje te, popularnie nazywane "energetykami" zawierają duże ilości cukru (ponad 10%), substancje pobudzające,



Dieta na mocne kości 
Dieta na mocne kości
24.01.2020

Największy wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na nasz układ kostny ma utrzymanie na wysokim poziomie aktywności fizycznej oraz stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Nasze menu powinno być bogate w produkty zawierające w swoim składzie w



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 12 |