Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 120 g cukier
- 3 sztuki białko z jajka
- 3 g skrobia ziemniaczana
- 2 łyżeczki kawa
rozpuszczalna - 1 szczypta sól
- Krem:
- 250 g ser mascarpone
- 250 ml śmietana kremówka
36% - 9 g cukier puder
- 90 ml likier
advocat
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier. Na koniec wmieszaj kawę i skrobię ziemniaczaną.
- Blachę o wymiarach 32 cm x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim masę bezową. Piecz 15 minut w 180 st. C.
- Do miski przełóż serek mascarpone i dodaj kremówkę. Ubij wszystko mikserem. Nie przerywając miksowania dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Następnie wlewaj po łyżce likier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsty krem.
- Upieczoną bezę wyłóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papierem do góry. Zdejmij papier i zostaw bezę do ostygnięcia.
- Przestudzoną bezę posmaruj schłodzonym kremem i pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto formując roladę.
Źródło przepisu: Moje smaki życia