Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 475 g fileta z mintaja
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka czerwona papryka
- 300 g ryżu białego długoziarnistego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 110 g śmietany 12%
- 1 sztuka cytryna
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę rozmroź, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
- Paprykę oczyść z nasion, pokrój. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Smaż wszystko przez 5 minut. Następnie wsyp ostrą paprykę, dodaj pomidory razem z zalewą, rozdrobnij je widelcem i podlej wszystko 1/3 szklanki wody. Osobno ugotuj ryż.
- Duś sos przez 10 minut, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dodaj kawałki ryby i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką. Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia