ja chciałam stosować. Jednak to przerosło moje mozliwości finansowe. Ale nie żałuję bo zastosowałam dietę owocowo-warzywna i schudłam 12 kg w 4 mce.
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
ja chciałam stosować. Jednak to przerosło moje mozliwości finansowe. Ale nie żałuję bo zastosowałam dietę owocowo-warzywna i schudłam 12 kg w 4 mce.
|
|
Ogranicz do minimum produkty pochodzenia zwierzęcego. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Unikaj żółtek jajek, masła, podrobów (wątróbka, nerki, ozór, serce) - to rekordziści pod względem zawartości cholesterolu. Masło zastąp miękką margaryną, smalec olejem, np. rzepakowym lub oliwą.
Dobrego białka pochodzenia zwierzęcego dostarczają ryby, ale tylko te morskie, głębinowe. Z diety obniżającej cholesterol, niestety, powinnaś usunąć śledzia, łososia, makrelę, tuńczyka. Świetnym źródłem tych kwasów są oleje (np. z pestek winogron, słonecznikowy), a także orzechy, ziarna i nasiona (dyni, słonecznika, sezamu). Sezam jest źródłem fitosteroli - substancji hamujących wchłanianie cholesterolu LDL w przewodzie pokarmowym. Lepiej więc na deser zamiast na ciasteczko skuś się np. na sezamki.
Białko zwierzęce zastąp roślinnym - najwięcej go w roślinach strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca). Są one również bogate w błonnik. Przekonaj się do soi i jej przetworów (np. ser tofu), która w 40 proc. składa się z wartościowego białka i obniża poziom złego cholesterolu.
Jadaj jak najwięcej warzyw - co najmniej 400 g dziennie, najlepiej w kilku porcjach. Dostarczają one cennego w walce z cholesterolem błonnika. Ale z owocami już uważaj, wiele z nich zawiera zbyt dużą dawkę cukru. Wyjątkiem są owoce w kolorze pomarańczowym, szczególnie grejpfruty, które powinnaś jadać codziennie (co najmniej jeden).
Ogranicz do minimum produkty pochodzenia zwierzęcego. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Unikaj żółtek jajek, masła, podrobów (wątróbka, nerki, ozór, serce) - to rekordziści pod względem zawartości cholesterolu. Masło zastąp miękką margaryną, smalec olejem, np. rzepakowym lub oliwą.
Dobrego białka pochodzenia zwierzęcego dostarczają ryby, ale tylko te morskie, głębinowe. Z diety obniżającej cholesterol, niestety, powinnaś usunąć śledzia, łososia, makrelę, tuńczyka. Świetnym źródłem tych kwasów są oleje (np. z pestek winogron, słonecznikowy), a także orzechy, ziarna i nasiona (dyni, słonecznika, sezamu). Sezam jest źródłem fitosteroli - substancji hamujących wchłanianie cholesterolu LDL w przewodzie pokarmowym. Lepiej więc na deser zamiast na ciasteczko skuś się np. na sezamki.
Białko zwierzęce zastąp roślinnym - najwięcej go w roślinach strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca). Są one również bogate w błonnik. Przekonaj się do soi i jej przetworów (np. ser tofu), która w 40 proc. składa się z wartościowego białka i obniża poziom złego cholesterolu.
Jadaj jak najwięcej warzyw - co najmniej 400 g dziennie, najlepiej w kilku porcjach. Dostarczają one cennego w walce z cholesterolem błonnika. Ale z owocami już uważaj, wiele z nich zawiera zbyt dużą dawkę cukru. Wyjątkiem są owoce w kolorze pomarańczowym, szczególnie grejpfruty, które powinnaś jadać codziennie
Ogranicz do minimum produkty pochodzenia zwierzęcego. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Unikaj żółtek jajek, masła, podrobów (wątróbka, nerki, ozór, serce) - to rekordziści pod względem zawartości cholesterolu. Masło zastąp miękką margaryną, smalec olejem, np. rzepakowym lub oliwą.
Dobrego białka pochodzenia zwierzęcego dostarczają ryby, ale tylko te morskie, głębinowe. Z diety obniżającej cholesterol, niestety, powinnaś usunąć śledzia, łososia, makrelę, tuńczyka. Świetnym źródłem tych kwasów są oleje (np. z pestek winogron, słonecznikowy), a także orzechy, ziarna i nasiona (dyni, słonecznika, sezamu). Sezam jest źródłem fitosteroli - substancji hamujących wchłanianie cholesterolu LDL w przewodzie pokarmowym. Lepiej więc na deser zamiast na ciasteczko skuś się np. na sezamki.
Białko zwierzęce zastąp roślinnym - najwięcej go w roślinach strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca). Są one również bogate w błonnik. Przekonaj się do soi i jej przetworów (np. ser tofu), która w 40 proc. składa się z wartościowego białka i obniża poziom złego cholesterolu.
Jadaj jak najwięcej warzyw - co najmniej 400 g dziennie, najlepiej w kilku porcjach. Dostarczają one cennego w walce z cholesterolem błonnika. Ale z owocami już uważaj, wiele z nich zawiera zbyt dużą dawkę cukru. Wyjątkiem są owoce w kolorze pomarańczowym, szczególnie grejpfruty, które powinnaś jadać codziennie (co najmniej jeden).
W zależności od typu metabolicznego, menu poszczególnych typów wygląda następująco:
Próbowałam wielu preparatów. Wszystko pomaga na chwilę a potem się wraca do punktu wyjścia. Dla mnie najlepszą dieta jest owocowo- warzywna dr Ewy Dąbrowskiej. Warto spróbować bo oprócz odchudzania mozna się pozbyć wielu problemów zdrowotnych.
Same kursy nie pomogą. Ludzie powinni po prostu zmienić nawyki żywieniowe. A o to jest bardzo trudno w tak zabieganych czasach jak nasze.
Na początku należy zmienić nawyki żywieniowe, ponieważ rezygnacja z niektórych produktów pozytywnie wpływa na samopoczucie osób z refluksem. Nie oznacza to jednak, że osoby te są skazane na monotonną i nudną dietę. Wręcz przeciwnie, z zalecanych produktów można przyrządzić pyszne i sycące dania. Wprowadzenie w życie diety jest szczególnie istotne w przypadku osób, które ? jak na przykład kobiety w ciąży ? nie mogą stosować leczenia farmakologicznego. Zmiana sposobu odżywiania jest ważna także dla chorych, którym tradycyjne metody leczenia nie pomagają w zwalczeniu refluksu. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu osób cierpiących na tę dolegliwość? Dozwolone, a wręcz wskazane są:
Można go stosować do wszystkich potraw. Zauważono 25% większy spadek wagi u osób, które go spozywają. Dodatkowo, wprowadzenie do diety oleju lnianego przyspiesza wypróżnianie i reguluje układ trawienny.
Naprawdę warto go spożywać.
Czy ktoś miał kontakt z tą oferującą pomoc panią. Jakoś nie jestem przekonana do takiej oferty. Musi w tym byc jakiś haczyk.
Założenia - dieta jagodowa: Dieta jagodowa jest niezbyt droga, niekłopotliwa i skuteczna-trwale odchudza o 2 kilogramy w 10 dni. Dieta dostarcza dziennie 1200-1500 kcal, jest sycąca i nie wywołuje efektu jo-jo. Podczas diety każdego dnia należy wypić co najmniej 6 szklanek wody mineralnej lub herbat owocowych. Przykład - dieta jagodowa:... WIĘCEJ