Dzisiaj jest: Piątek, 26.04.2024 Imieniny: Marii i Marcelego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Przegląd włoskich deserów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przegląd włoskich deserów


   Kuchnia włoska to obok kuchni francuskiej jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Słynie z niezwykle doskonałych w smaku potraw, kawy, wina i serów. Kto bowiem nie zna i nie jadł włoskiej pasty (makaronów), pizzy, czy lasagne lub risotto? Tajemnica włoskiej kuchni tkwi w niezwykłej prostocie i świeżości w przygotowywaniu dań.

   A co zjeść na deser w towarzystwie aromatycznej włoskiej kawy? Do najbardziej popularnych deserów należy tiramisu i panna cotta. Są sławne i przygotowane na całym świecie. A czego jeszcze koniecznie należy spróbować spacerując uliczkami malowniczych miast i zwiedzając włoskie zabytki?





Tiramisu

   Słowo "tiramisu" oznacza w tłumaczeniu "popraw mi humor". Jest to najpopularniejszy włoski deser, delikatny i rozpływający się w ustach. Składa się z biszkoptów, serka mascarpone i kawy. Na nasączone mocnym naparem kawy espresso biszkopty nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, żółtek jaj i cukru. Po tak przygotowanych kilku warstwach całość posypuje się kakao lub płatkami gorzkiej czekolady. Tiramisu podaje się z kawą espresso.

   Historia powstania tiramisu jest sięga lat 60 XX wieku. Jest jednak wiele wersji miejsca jego powstania. Mówi się, że danie to zostało najpierw stworzone przez cukiernika o nazwisku Roberto Linguanotto, właściciela "Le Beccherie". Relacje Carminantonio Iannaccone informują, że tiramisu sprzedawane w Le Beccherie zostało przez niego wykonane w jego piekarni, stworzonej 24 grudnia 1969 r. Inne źródła podają zaś, że ciasto powstało pod koniec XVII wieku w Sienie na cześć księcia Cosimo III.

   Natomiast włoski słownik Merriam-Webster podaje rok 1982 r. jako pierwszą wzmiankę o deserze. 29 lipca 2017 r. tiramisu zostało oficjalnie wpisane przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej na listę tradycyjnych friulijskich i giulijskich produktów rolno-spożywczych w regionie Friuli-Wenecja Julijska.



Panna Cotta

   Panna Cotta to deser przyrządzany z podgrzewanej śmietanki z dodatkiem żelatyny. Tak przygotowany krem rozlewa się do małych miseczek i czeka na stężenie. Następnie pana cottę wykłada na talerze i dekoruje różnymi sosami, świeżymi owocami i musami. Może być aromatyzowana kawą, wanilią, aromatem rumowym. Jedna niepewna historia mówi, że Panna Cotta została wynaleziona przez węgierską kobietę w Langhe na początku XX wieku.



Włoskie lody

   Włoskie lody (gelato) są sławne na całym świcie. Wytwarzane są na ogół na bazie 3,2% mleka oraz cukru. Tradycyjne smaki lody składają się z wanilii, czekolady, pistacji, orzechów laskowych, śmietany i stracciatella. Spotykane są również smaki takie jak cytryna, jabłko, truskawka, ananas, czy malina i śliwka.

   Gelato w nowoczesnej znanej dziś formie przypisywane się włoskiemu szefowi kuchni Francesco Procopio dei Coltelli, który pod koniec XVI wieku otworzył "Café Procope" w Paryżu i wprowadził gelato w swojej kawiarni, zyskując sławę przede wszystkim w Paryżu, a potem w całej Europie. Dzięki swojemu gelato Procopio uzyskał obywatelstwo francuskie oraz otrzymał wyłączną licencję królewską wydaną przez Króla Ludwika XIV. Uczyniło go to wówczas jedynym producentem mrożonego deseru w królestwie.



Panettone

   To rodzaj słodkiego chleba (babki) spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku, pochodzącego z Mediolanu. Wypiekana jest z kształcie wysokiej kopuły o wysokości 12-15 cm.

   W tradycyjnej wersji zawiera kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub cytryny oraz rodzynki. Można również spotkać Panettone z dodatkiem czekolady. Spożywane jest często z serkiem mascarpone, zabajone oraz słodkimi winami Asti lub Moscato d’Asti, likierem amaretto.



Cannoli

   Cannoli to rurki z chrupiącego, kruchego, smażonego ciasta nadziewane kremem z sera ricotta. Pochodzą z włoskiej wyspy Sycylia i są szczególnie popularne w sycylijskiej kuchni. Posypane są zmielonymi pistacjami.



Granita

   To mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych, cukru, wody i różnych aromatów. Pochodzi z Sycylii. Jest podobny do sorbetu, jednak wyróżnia go grubsza, krystaliczna struktura. Tradycyjne składniki i aromaty wykorzystywane do produkcji granity to cytryna, mandarynka, jaśmin, migdały, mięta, poziomki, kawa.



Zabaglione (zabajone)

   To tradycyjny deser, który przygotowywany jest z żółtek jaj, słodkiego wina i cukru. Wszystkie składniki są ubijane do zgęstnienia. Gęsty krem jest wykorzystywany jest do polewania innych deserów, owoców, ciastek.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE