Sos tabasco bez cienia wątpliwości należy do najbardziej popularnych sosów świata i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Oryginalnie sos tabasco produkuje się tylko z trzech składników. Wystarczy zaledwie kropla tabasco, aby ożywić smak potraw i nadać im odrobiny pikanterii oraz ponadprzeciętnego charakteru. Cechuje go też uniwersalność - sprawdza się doskonale jako dodatek do sałatek, zup, drinków, sosów, dań z grilla czy jako marynata do mięs. Oto pomysły kulinarne na dania z dodatkiem tabasco.
Tabasco to ostra przyprawa, którą otrzymuje się z papryki owocowej (Capsicum frutescens), należącej do rodziny papryk chili, której owoce osiągają długość 3-5 cm. "Tabasco" to słowo, które pochodzi od nazwy regionu w Meksyku (Tabasco), które zdobyło popularność za sprawą sosu tabasco. Pierwsza wersję sosu otrzymano z ugotowanych oraz namoczonych w occie papryczek chili. Wytwarzano go według takiej receptury do 1883 roku. Obecnie tabasco produkuje się tylko z naturalnych składników. W przepisie wymyślonym przez Edmunda McIlhenny’ego porcję dojrzałych papryk należy najpierw zmiażdżyć z solą, a potem zostawić w beczce dębowej i poddać procesowi dojrzewania, który powinien trwać 3 lata. Po tym czasie do papryczek trzeba dodać jeszcze ocet winny. Sosy nowszej generacji są wytwarzane z papryczek jalapeño, habanero, chipotle lub czosnku. Ostrość sosu tabasco wg skali Scoville’a szacuje się od 2500 do 8000 - w zależności od rodzaju sosu i zastosowanych składników (dla przykładu zwykła świeża czerwona słodka papryka posiada w skali Scoville'a wartość 0, papryka pimento od 100 do 500, zielona pikantna papryka Anaheim od 500 do 2500, wędzona papryka chipotle od 2500 do 8000, a zielona pikantna papryka jalapeño od 3500 do 8000).
|
|
Zastosowanie tabasco
Sos tabasco nadaje się do przyprawiania dań z grilla i innych pieczonych mięs (np. ryb, wołowiny, wieprzowiny, kurczaka), a także do marynowania mięs. Może być dodatkiem do roślin strączkowych (np. fasoli), zup składających się z mięsa i warzyw oraz shota "Wściekły Pies" czy "Krwawej Mary". Można go używać w kuchni koszernej.
Zupa pomidorowa z dodatkiem tabasco
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 1 kg pomidorów
- 2-3 krople tabasco
- 1 liść laurowy
- 150 ml bulionu jarzynowego
- 2 gałązki selera naciowego
- pieprz i sól
- 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do rondla wlać porcję oliwy, rozgrzać ją i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Potem wrzucić posiekany seler, pomidory i liść laurowy. Całość podsmażyć przez kilka minut i przełożyć do wywaru. Zupę gotować ok. 20-30 minut, do momentu, aż jarzyny zmiękną. Wyjąć listek laurowy i zmiksować potrawę przy pomocy blendera. Danie doprawić tabasco, solą i pieprzem. Serwować w bulionówkach i posypać pokrojoną świeżą bazylią.
Chilli con carne
Składniki:
- 1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
- pół kg zmielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 łyżka przyprawy chilli w proszku
- ew. 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- kilka kropel tabasco
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wrzucić na patelnię mielone mięso i podsmażać, aż stanie się lekko brązowe, a cebula się nie przypali - smażyć ok. 5 minut na dość dużym gazie, sporadycznie mieszać. Dodać czerwoną fasolę, pomidory z puszki, wszystko posolić. Dodać tabasco i mieszankę chilli, po czym zamieszać. Danie pozostawić na kwadrans na małym gazie, czasami przemieszać. Podawać tradycyjnie z ryżem lub nałożyć do placuszków tacos.
Sałatka z ananasów i krewetek
Składniki (ilość wg uznania):
- krewetki
- śmietana
- ananas z puszki
- sos tabasco
- majonez
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ananasa pokroić w kostkę, krewetki sparzyć wrzącą wodą, a następnie oba składniki połączyć ze sobą w misce. Mieszankę skropić sosem tabasco, dodać sól, pieprz, śmietanę i majonez, wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Boczek z grilla na ostro
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki ostrej musztardy
- kilka kropli sosu tabasco
- 1 kg surowego boczku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 6 łyżek ketchupu
- pieprz, sól
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać przyprawy: musztardę, zioła prowansalskie, cukier, ketchup, sól, sos tabasco i pieprz. Boczek pokroić w plastry i przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Włożyć je do chłodziarki na ok. 18-24 godziny. Boczek piec na grillu do chwili, aż się zrumieni - można go serwować z sałatką, pieczywem itp.
Krewetki z imbirem
Składniki:
- 125 ml wody
- 15 dużych krewetek (mrożonych bądź świeżych)
- 1 łyżka posiekanej białej części dymki
- sok z cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- sok z pomarańczy
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sos tabasco
- sól
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Aby zrobić sos, należy połączyć wodę (100 ml), sok z pomarańczy, sok z cytryny oraz sos sojowy. Potem dodać dymkę, miód, czosnek, pokrojony imbir i mąkę ziemniaczaną, całość dobrze wymieszać z resztą wody. Mieszankę przelać do sosu, a potem zagotować. Doprawić tabasco i solą, a na końcu schłodzić. Z obranych krewetek, usunąć żyłki i opłukać je w mieszance wody z solą, na końcu odcedzić na sicie. Przełożyć owoce morza do przyrządzonego sosu i marynować 60 minut. Następnie wyjąć je z marynaty, umieścić na folii aluminiowej i skropić marynatą. Piec krewetki w grillu przez około 5 minut, a po upływie tego czasu wyjąć je i każdą sztukę przebić wykałaczką.
Kwaśna zupa z rukoli z dodatkiem tabasco
Składniki:
- 200 g rukoli
- 400 g ziemniaków
- 50 g masła
- 4 łyżki tabasco
- 3 posiekane dymki
- 600-700 ml wywaru drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- 170 ml śmietanki (30%)
- 2 posiekane ząbki czosnku
Przygotowanie:
W garnku na maśle zeszklić dymki, wrzucić czosnek i podsmażać ok. 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i gotować przynajmniej 20 minut. Dodać pokrojoną rukolę, tabasco, śmietankę i gotować zupę na niewielkim gazie jeszcze 5 minut. Lekko ostudzić i zmiksować ją na krem. Na koniec doprawić solą, rozlać do miseczek i skropić odrobiną tabasco.
Pralinki z tabasco
Składniki:
- 290 g białego cukru
- 90 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 230 g orzechów pekan
- 2 łyżeczki (8-10 ml) tabasco
- 120 ml mleka (3,2%)
Przygotowanie:
Uprażyć orzechy - rozłożyć je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8-10 minut. Wyjąć orzechy i grubo posiekać. W rondelku rozgrzać zwykły cukier i cukier brązowy, dodać mleko, 1 łyżeczkę tabasco i masło. Gotować na wolnym ogniu i mieszać do momentu, aż masa będzie się pienić, natomiast temperatura osiągnie ok. 112°C. Połączyć masę z mieszanką z tabasco oraz orzechami, zamieszać. Z masy uformować małe pralinki i wyłożyć je na pergamin, robiąc większe odstępy, aby się nie posklejały. Odstawić do zestalenia.