W naszym kraju podobno aż 80% ludzi ma zachwianą równowagę kwasowo-zasadową, a nadmierne zakwaszenie organizmu może skutkować nie tylko złym samopoczuciem, zwiększoną zapadalnością na rozmaite infekcje lub problemami z włosami i skórą, ale także zwiększa się ryzyko poważnych chorób, nawet nowotworów. Dlatego tak istotne jest, aby zadbać o równowagę kwasowo-zasadową. Podstawą jest odpowiednia dieta, a wiec zero cukru (można miód, ksylitol, syrop daktylowy), ograniczenie mięsa, alkoholu i wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej. Natomiast warto jeść warzywa, szczególnie warzywa zielone oraz kiszonki, a także owoce. Warto pić wodę, soki świeżo wyciśnięte, lecz trzeba ograniczyć ilości kawy i czarnej herbaty. Poza tym, dobrze zastosować Proszek zasadowy, np. langsteiner, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich mikroelementów, które pomogą w osiągnięciu równowagi kwasowo-zasadowej.
Forum dyskusyjne
Forum - Równowaga kwasowo zasadowa
powrót
Równowaga kwasowo zasadowa
|
|
a możecie podzielić produkty na zasadotwórcze i produkty kwasotwórcze, jestem ciekawa których ile spożywam
Tu masz podział na kwaso i zasadotwórcze i neutralne - http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/rownowaga-kwasowo-zasadowa
a może wystarczy zakwasić żołądek by była równowaga, ja to robię octem jabłkowym dobrym oczywiście, bo większość ma zakwaszony organizm a niedokwaszony żołądek, oczywiście dieta u mnie 3 x bez ( cukru, nabiału, glutenu)
To nie jest tak. Jeśli chcemy odkwasić organizm to musimy dostarczyć pokarmy bogate w pierwiastki, które w wyniku przemian metabolicznych tworzą zasady (alkalizują) np. magnez, wapń, cynk, potas, sód itd. Natomiast zakwaszanie żołądka to dostarczanie produktów (naturalnych) o niskim pH, przed posiłkiem np. wspomniany przez Ciebie ocet jabłkowy - oczywiście powinien to roztwór w wodzie, a ocet powinien być bio i najlepiej mętny. Dobrym zakwaszaczem żołądka jest sok z kiszonej kapusty czy ogórek - co ciekawe kiszona kapusta czy kiszone ogórki alkalizują, a więc przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Zakwaszenie żołądka dla osób które mają ten problem pomaga w prawidłowym trawieniu pokarmu. Pokarmy oparte na / z dużą zawartością cukru, nabiału, glutenu zakwaszają organizm.
kitkaś napisał/a:
a może wystarczy zakwasić żołądek by była równowaga, ja to robię octem jabłkowym dobrym oczywiście, bo większość ma zakwaszony organizm a niedokwaszony żołądek, oczywiście dieta u mnie 3 x bez ( cukru, nabiału, glutenu)
a ja uważam że najlepszym odkwaszaczem jest pozbycie się grzybów, większość z nas ma przerosty ( np. candida), Candida zakwasza i to bardzo,bo do zycia potrzebuje kwasnego srodowiska.
Ja gdzieś czytałam z kolei, że trzeba przyjmować duże ilości witaminy C z odrobiną sody oczyszczonej.
Duże ilości witaminy C w formie kwasu askorbinowego będą wpływać negatywnie na równowagę, ponieważ może wchodzić w reakcje z pierwiastkami, które tworzą zasady, natomiast sól witaminy - np. askorbinian sodu w takie reakcje nie wchodzi. "Mieszanka" kwas askorbinowy i soda oczyszczona pozwala na obniżenie potencjału kwasu askorbinowego do zakwaszania. Tak czy inaczej jeśli chcemy przyjmować w dużych ilościach witaminę C to korzystniejsza będzie forma askorbinianu.
ja dostałam od dietetyka takie cos jak aloes do picia w zelu i musze przyznac ze super sie po nim czuje plus cos jakies tabletki co wyrownuja to i oczywiscie diete odkwaszajaca zeby efekty diety byle lepiej widoczne no i sa chodze tam od 5 tygodni jestm duzo lzejsza i szczuplejsza co widac ogolnie jak na siebie patrze )
becianadiecie
Wystarczy zdrowa dieta, warzywa, owoce i trochę ruchu, a organizm sam się oczyści. Jakoś nie ufam tabletkom i innym medykamentom.
hardcorowo